Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

Η Βιοκλινική Θεσσαλονίκης διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών 2ου επιπέδου με εξειδικευμένο προσωπικό. Σε περίπτωση που για το νεογνό απαιτηθεί ιδιαίτερη παρακολούθηση, η κλινική διαθέτει τέσσερις θερμοκοιτίδες με παροχή οξυγόνου και συνεχές monitoring. Εφόσον απαιτείται εντατική νοσηλεία 3ου επιπέδου, μετά από τη σταθεροποίηση της κατάστασης του νεογνού, γίνεται άμεση μεταφορά με ειδική θερμοκοιτίδα και το ασθενοφόρο της κλινικής σε ειδική μονάδα με τη συνοδεία του νεογνολόγου. Επίσης η κλινική έχει τη δυνατότητα φωτοθεραπείας για τα νεογνά με νεογνικό ίκτερο.


Επισκεπτήριο – Αναμονή συγγενών
Οι ώρες επισκεπτηρίου στους ορόφους νοσηλείας είναι καθημερινά: 10:30 – 12:30 και 17:30 – 20:30, το οποίο παρακαλούνται οι συγγενείς και φίλοι να σεβαστούν.
Ο χώρος αναμονής των συγγενών και φίλων για τον τοκετό είναι το σαλόνι του ισογείου. Για λόγους υγιεινής και ησυχίας δεν επιτρέπεται η αναμονή στον 6ο όροφο.
Δεν επιτρέπεται η είσοδος παιδιών κάτω των 10 ετών στους ορόφους νοσηλείας, για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων στα νεογνά.
Γενικά για πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της Κλινικής, σας δίνετε ειδικό φυλλάδιο κατά την εισαγωγή σας. Για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση βρίσκεται στη διάθεσή σας το προσωπικό υποδοχής και οι μαίες


Προληπτικός Έλεγχος Νεογνών

Στην κλινική υπάρχει δυνατότητα διενέργειας προληπτικού ελέγχου νεογνών από ειδικούς ιατρούς και εργαστήρια και αφορά τα παρακάτω:
1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΟΗΣ: Γίνεται με την ακίνδυνη και ανώδυνη μέθοδος των ωτοακουστικών εκπομπών. Με τον τρόπο αυτό καταγράφεται, μέσω ειδικού εξοπλισμού, η φυσιολογική ή μη καταγραφή των ωτοακουστικών εκπομπών από το νεογνό. Εφόσον υπάρξει αρνητική ένδειξη, ο ειδικό ιατρός θα προχωρήσει σε περεταίρω εξετάσεις και θα προτείνει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης

2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ: Πρόκειται για εξέταση αίματος με τη μέθοδο της φασματογραφίας μάζας. Απαιτούνται ελάχιστες σταγόνες αίματος από τη φτέρνα του νεογνού, οι οποίες λαμβάνονται ταυτόχρονα με τη λήψη για τον υποχρεωτικό έλεγχο στα πλαίσια του εθνικού ανιχνευτικού προγράμματος (φαινυλκετονουρία, συγγενής υποθυρεοειδισμός, γαλακτοζαιμία και ανεπάρκεια G6PD). Μέσω τις εξέτασης αυτής ανιχνεύονται τουλάχιστον 40 νοσήματα.

3. ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΣΧΥΩΝ: Γίνεται με τη χρήση υπερήχου με ειδική κεφαλή. Διαγιγνώσκεται η περίπτωση της δυσπλασίας του ισχίου, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως

4. ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Γίνεται με τη χρήση υπερήχου με ειδική κεφαλή, από ειδικό παιδοκαρδιολόγο. Διαγιγνώσκεται η περίπτωση της συγγενούς καρδιοπάθειας


Οι πρώτες φωτογραφίες του μωρού μου
Η Βιοκλινική Θεσσαλονίκης διαθέτει φωτογράφο για τα νεογέννητα, ο οποίος φωτογραφίζει τα νεογνά υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής. Τις φωτογραφίες, των οποίων η αγορά είναι προαιρετική, θα σας δείξει ο ίδιος στο δωμάτιό σας. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε τη φωτογράφηση του παιδιού σας, παρακαλούμε να δηλώσετε εγκαίρως την επιθυμία σας στη Μαία του ορόφου.


Δήλωση του παιδιού

Η δήλωση της γέννησης του παιδιού σας είναι απαραίτητη για την καταχώρησή του στο Ληξιαρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ανήκει η κλινική μας.
Η δήλωση γεννήσεως συμπληρώνεται στην στάση μαιών στον 5ο όροφο από τον πατέρα ή τη μητέρα του παιδιού.

Απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
1. Τα δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας των δύο γονέων.
2. Η ληξιαρχική πράξη γάμου.
3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα όπου έχετε ανοίξει Οικογενειακή Μερίδα, το οποίο να έχει εκδοθεί το αργότερο πριν έξι μήνες. Εάν υπάρχει ενδεικτική εγγραφή του ενός εκ των δύο συζύγων, χρειάζεται πιστοποιητικό και από τους δύο Δήμους.
4. Πράξη Προσδιορισμού Επωνύμου Τέκνου. (Ισχύει για τους γάμους που πραγματοποιήθηκαν μετά το 1985).
Απαιτούνται τα πρωτότυπα έγγραφα.

Η παραλαβή της δήλωσης γεννήσεως γίνεται καθημερινά στο Μαιευτικό Τμήμα. Τη δήλωση γεννήσεως και τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά πρέπει να παραδώσετε, εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα γέννησης του παιδιού σας, στο Ληξιαρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να εκδοθεί η Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως.

Ληξιαρχείο Δήμου Θεσσαλονίκης
Ταντάλου 30 (πλησίον Ξενοδοχείου KAPSIS)
Τηλ.: 2310 501921, 501930, 501924
Ώρες Λειτουργίας γραφείου από 7:30 έως 13:30


Διάρκεια παραμονής
Συνήθως ο χρόνος παραμονής σε Φυσιολογικό Τοκετό είναι τέσσερις (4) ημέρες , ενώ στην περίπτωση Καισαρικής Τομής είναι πέντε (5) ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός θα καθορίσει τον χρόνο παραμονής σας στην κλινική.


Πρωτοποριακά προγράμματα
Βιοκλινική Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη κλινική που εφαρμόζει τα πρωτοποριακά προγράμματα φυσιολογικών τοκετών μίας ή δύο ημερών και καισαρικών τομών 3 και 4 ημερών μειώνοντας σημαντικά το κόστος της γέννας. Βασικό ρόλο σε αυτά παίζει η υποστήριξη που παρέχει στη λεχωίδα ομάδα έμπειρων μαιών, μετά από την επιστροφή στην οικία της. Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε το Μαιευτικό Τμήμα της κλινικής.

Επιστροφή

Οι Βιοκλινικές συνεργάζονται και με τον
Ε.Ο.Π.Υ.Υ.