Κέντρο Διαταραχών Ύπνου - Επιληψίας

Στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου και Επιληψίας, πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τη διαγνωστική προσπέλαση και αντιμετώπιση του συνόλου των διαταραχών του ύπνου και τη διερεύνηση επεισοδίων απώλειας συνείδησης ή επιληπτικών κρίσεων.

Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι διαταραχές  του ύπνου και ειδικά αυτές που σχετίζονται με στέρηση ή κακή ποιότητα αυτού (π.χ. άπνοια στον ύπνο, αϋπνία) σχετίζονται με καρδιαγγειακά συμβάματα, διαταραχές της διάθεσης, σεξουαλική δυσλειτουργία, κακή ποιότητα ζωής και μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου και Επιληψίας, αυτές οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται με τα πλέον σύγχρονα διαγνωστικά μέσα και από ιδιαίτερα έμπειρο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται ολονύκτια οξυμετρία και πλήρης Βίντεο πολυ-υπνογραφία (πλήρης μελέτη ύπνου-VideoPSG) για τη διερεύνηση του συνόλου των υπνικών διαταραχών (διαταραχές της αναπνοής π.χ. ροχαλητό ή διακοπή της αναπνοής/υπνική άπνοια, δυσκολία στην έναρξη και διατήρηση του ύπνου/αϋπνία, ημερήσια υπνηλία και κόπωση, παθολογική συμπεριφορά στον ύπνο όπως βίαιη συμπεριφορά, υπνοβασία, παραμιλητό, σπασμοί κλπ). Λόγω της πολυπλοκότητας των διαταραχών διατίθεται η δυνατότητα βίντεο- υπνογραφικής μελέτης με εκτεταμένο montage (32 εγκεφαλογραφικών ηλεκτροδίων), όπως επίσης και η δυνατότητα εκτίμησης της παθολογικής ημερήσιας υπνηλίας, κόπωσης, διαταραχών συγκέντρωσης, προσοχής και γενικά της εγρήγορσης με την πραγματοποίηση εξειδικευμένων τεστ (MSLT– πολλαπλή μελέτη χρόνου επέλευσης ύπνου, MWT – πολλαπλή μελέτη διατήρησης εγρήγορσης, όπως και τεστ εγρήγορσης με έμφαση στην προσοχή και συγκέντρωση - SART, PVT). Tέλος, στο κέντρο πραγματοποιείται και η ακτιγραφία, που είναι η η πλέον κατάλληλη μέθοδος για για την αϋπνία και τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού (δουλειά με βάρδιες κλπ).

Στο κέντρο πραγματοποιείται επίσης επιτηρούμενο 24ωρο ή πολυήμερο Βίντεο-Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, για τη διερεύνηση επεισοδίων απώλειας συνείδησης, σπασμών, παροξυσμικών ή επιληπτικών επεισοδίων, για τα οποία η απλή εγκεφαλογραφία δεν είναι αρκετή.

Επιστημονικά Υπεύθυνοι Τμήματος

Μάνος Αλχανάτης MD, PhD
Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Νικόλας-ΤιβέριοςΟικονόμου - MD, MSci, PhD
Nευρολόγος, Επιστ. Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών

www.enypnion.gr

Επιστροφή

Οι Βιοκλινικές συνεργάζονται και με τον
Ε.Ο.Π.Υ.Υ.