fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Λαπαροσκοπική Χειρουργική (Ενδείξεις – Πλεονεκτήματα – Μελλοντικές Προοπτικές)

Του Βασίλειου Οικονόμου Βιοκλινική Θεσσαλονίκης


Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτέλεσε επανάσταση στη χειρουργική, η οποία άλλαξε τον τρόπο εκτέλεσης πολλών χειρουργικών επεμβάσεων. 

Η πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία από τον Erich Muhe το 1985.

Ακολούθησε μια περίοδος έντονου σκεπτικισμού σχετικά με τη νέα μέθοδο, η οποία, ωστόσο, επικράτησε και διαδόθηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι λαπαροσκοπική χειρουργική;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια μέθοδος ενδοσκοπικής χειρουργικής, η οποία πραγματοποιείται χωρίς να είναι απαραίτητο να ανοίξει η κοιλιά του ασθενούς.

Για να καταστεί δυνατόν αυτό είναι απαραίτητο να «γεμίσει» η περιτοναϊκή κοιλότητα με αέριο (πνευμοπεριτόναιο) και να εισέλθει μέσα σε αυτή ένα ενδοσκόπιο (λαπαροσκόπιο), το οποίο μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της κοιλιάς στο μόνιτορ, καθοδηγώντας τον χειρουργό στις κινήσεις του.

Τα εργαλεία εισέρχονται στην κοιλιά μέσα από μικρές οπές (0,5-1 εκ.), πραγματοποιώντας την ίδια χειρουργική επέμβαση η οποία θα γινόταν και με «ανοικτή» την κοιλιά του ασθενούς.

Τα εργαλεία ακολουθούν τα πρότυπα των αντίστοιχων εργαλείων της ανοικτής χειρουργικής, είναι όμως λεπτότερα και μακρύτερα.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά;

Η πιο συχνά εκτελούμενη σήμερα λαπαροσκοπική επέμβαση είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η οποία αποτελεί σήμερα τη μόνη μέθοδο για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης (πέτρα ή πέτρες στη χολή).

Άλλες επεμβάσεις που μπορούν να εκτελεστούν λαπαροσκοπικά σήμερα είναι η λαπαροσκοπική πλαστική διάφορων τύπων κηλών (βουβωνοκήλης, μηροκήλης, ομφαλοκήλης, μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης), η λαπαροσκοπική θολοπτύχωση για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή κ.ά.

Επιπλέον, η λαπαροσκοπική χειρουργική βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας (λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστεων ωοθήκης, λαπαροσκοπική ή αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας κ.ά.).

Επίσης, η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε καλοήθεις αλλά και κακοήθεις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα (στομάχι, παχύ έντερο), σε παθήσεις του ήπατος και του σπλήνος, καθώς και σε ουρολογικές επεμβάσεις (νεφρεκτομή, επινεφριδεκτομή, ριζική προστατεκτομή).

Πρακτικά δεν υπάρχει επέμβαση της ανοικτής χειρουργικής η οποία να μην έχει πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική;

Η επικράτηση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής απέναντι στην ανοικτή χειρουργική οφείλεται στα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Ο μετεγχειρητικός πόνος, το εγχειρητικό στρες, καθώς και η επιβάρυνση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος του ασθενούς μετεγχειρητικά είναι σημαντικά μικρότερα.

Η κινητοποίηση του ασθενούς μετά την επέμβαση είναι ταχύτατη, ενώ ο χρόνος μετεγχειρητικής νοσηλείας, καθώς και ο χρόνος επανόδου στην καθημερινή δραστηριότητα είναι πολύ συντομότερος.

Οι επιπλοκές του χειρουργικού τραύματος (λοίμωξη, μετεγχειρητική κήλη) είναι πολύ σπανιότερες, ενώ προφανώς και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο.

Τέλος, ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι η αποφυγή δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων, οι οποίες συχνά προκαλούν ειλεό σε ασθενείς έπειτα από ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

Κύριες αντενδείξεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αποτελούν η ύπαρξη βαρείας διαταραχής της πηκτικότητας του αίματος, το ιστορικό πολλαπλών ενδοκοιλιακών επεμβάσεων, καθώς και η βαρεία καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί κατά το πνευμοπεριτόναιο (είσοδος αέρα εντός της κοιλιάς).

Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

Δύο είναι οι κατευθύνσεις στις οποίες συντελείται τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εγχειρητικού τραύματος, η ρομποτική χειρουργική και η ενδοσκοπική χειρουργική μέσω «οπών».

Στη ρομποτική χειρουργική, ο χειρουργός ελέγχει τις κινήσεις των λαπαροσκοπικών εργαλείων βρισκόμενος σε απόσταση από το εγχειρητικό πεδίο.

Οι κινήσεις του «φιλτράρονται» από ηλεκτρονικό υπολογιστή, με τρόπο ώστε να περιορίζεται ο φυσικός τρόμος των χεριών και οι κινήσεις να γίνονται πιο ακριβείς.

Επιπλέον, τα λαπαροσκοπικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται φέρουν αρθρώσεις στα άκρα τους που τους επιτρέπουν πολύ περισσότερες κινήσεις εντός του σώματος του ασθενούς.

Τέλος, η τρισδιάστατη όραση που παρέχεται στον χειρουργό του επιτρέπει να έχει καλύτερη οπτική αντίληψη του εγχειρητικού πεδίου.

Η χειρουργική μέσω «φυσικών οπών» συνίσταται στην πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων χωρίς καθόλου εξωτερικές τομές, κατά τις οποίες η είσοδος εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας γίνεται μέσω φυσικών κοιλοτήτων του σώματος, όπως ο κόλπος, ο στόμαχος ή το παχύ έντερο.

Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν έχει τύχει ακόμη ευρείας αποδοχής, καθώς η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων έως σήμερα εργαλείων αναμένεται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΑΠΘ – ΑΝΟΙΚΤΗ – ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

2018-05-09T12:07:21+00:00