fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Του Κωνσταντίνου Στάμου Βιοκλινική Αθηνών

Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική, (γνωστή και ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική) δεν είναι μια νέα εντυπωσιακή κατάκτηση της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. 

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι η καθημερινή χειρουργική του σύγχρονου χειρουργού.

Μετά από 35 χρόνια εξάπλωσης και εξέλιξης, πρακτικά όλες οι επεμβάσεις της κοιλιάς μπορούν και πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά.

Το στοίχημα για τον χειρουργό είναι να αποφασίζει σωστά ώστε να προσφέρει στον ασθενή του το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πώς γίνεται μια λαπαροσκοπική επέμβαση;

Με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ο χειρουργός προσεγγίζει τα όργανα της κοιλιάς από μικρές οπές, μικρότερες και από ένα εκατοστό.

Το όφελος για τον ασθενή είναι πολλαπλό, αφού το συνολικό τραύμα για τον οργανισμό είναι σημαντικά μικρότερο αλλά αποφεύγονται και οι επιπλοκές που σχετίζονται με την εγχειρητική τομή.

Η βασική προϋπόθεση για τη λαπαροσκόπηση είναι να εξασφαλίσει ο χειρουργός χώρο και ελευθερία κίνησης ανάμεσα στα κοιλιακά σπλάχνα.

Αυτό επιτυγχάνεται φουσκώνοντας την κοιλιά με το πλέον αδρανές αέριο που είναι το CO2.

Επόμενη προϋπόθεση είναι να εξασφαλισθεί αρκετός ψυχρός φωτισμός ώστε να λειτουργήσει το σύστημα μετάδοσης εικόνας και ο χειρουργός να μπορεί στην οθόνη να δει με ακρίβεια τα όργανα αλλά και τα εργαλεία του.

Αυτό επιτυγχάνεται με την είσοδο της λαπαροσκοπικής κάμερα συνήθως από τον ομφαλό.

Όπως και η κάμερα, τα εργαλεία προκειμένου να κινούνται ελεύθερα στο χώρο γλιστρούν μέσα από κάνουλες (trocar) που επιτρέπουν εύκολη κίνηση, σταθερότητα αλλά και συνεχή εναλλαγή εργαλείων.

Από τη στιγμή που ξεκινά η λαπαροσκόπηση, η επέμβαση ακολουθεί τα αντίστοιχα βήματα που θα ακολουθούσε μια ανοικτή εγχείρηση χωρίς όμως το μεγάλο τραύμα της τομής.

Ανοικτή και λαπαροσκοπική χειρουργική – ποιές οι διαφορές για τον χειρουργό;

Ο χειρουργός με τη λαπαροσκοπική τεχνική αλλάζει πλήρως περιβάλλον εργασίας.

Βλέπει και αισθάνεται τελείως διαφορετικά από ότι έχει συνηθίσει.

Αυτός είναι ο βασικό λόγος που η εκπαίδευση στους δύο τρόπους χειρουργικής πρέπει να είναι παράλληλη ώστε η εξοικείωση να επιτευχθεί νωρίς και με ασφάλεια.

Μετά από την καμπύλη εκμάθησης και με την απόκτηση εμπειρίας, ο σωστά εκπαιδευμένος χειρουργός αισθάνεται το ίδιο άνετα να χειρουργεί ανοικτά ή λαπαροσκοπικά και μπορεί έτσι να αποφασίζει με μόνο γνώμονα το καλό τους ασθενούς και όχι την προσωπική του προτίμηση.

Ανοικτή και λαπαροσκοπική χειρουργική – ποιες οι διαφορές για τον ασθενή;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία 35 χρόνια διότι είναι ότι πιο φιλικό προς τον ασθενή έχει επιτευχτεί στην ιστορία της χειρουργικής.

Αν και σε πρώτη ανάλυση, η μόνη διαφορά είναι η έλλειψη της τομής, αυτό δεν είναι αρκετό για να αιτιολογήσει τη μεγάλη διαφορά στο χειρουργικό stress, τον μετεγχειρητικό πόνο και την ευκολία της ανάρρωσης μετά από μια λαπαροσκοπική επέμβαση.

Φαίνεται ότι η ακρίβεια στις κινήσεις στην οποία σε υποχρεώνουν τα λαπαροσκοπικά εργαλεία βοηθά πολύ στην γρηγορότερη και ευκολότερη ανάρρωση του σώματος.

Με τη λαπαροσκοπική χειρουργική αναμένεται ότι η επιστροφή στις δραστηριότητες και την εργασία θα γίνει πολύ πιο σύντομα και πιο ανώδυνα.

Επίσης, η έναρξη έντονης δραστηριότητας όπως ο αθλητισμός γίνεται πολύ νωρίτερα.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα καλύτερο.

Οι μικρές τομές της λαπαροσκόπησης “εξαφανίζονται” πολύ σύντομα και ο χειρουργημένος ασθενής έχει μια πολύ εύκολη εξοικείωση με την αλλαγή στο σώμα του.

Παράλληλα και ίσως πιο σημαντικό είναι ότι επιπλοκές από το τραύμα όπως λοιμώξεις, οι διασπάσεις και οι κήλες πρακτικά εξαφανίζονται.

Ποιες επεμβάσεις γίνονται λαπαροσκοπικά – βασική και προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική

Πρακτικά όλες οι επεμβάσεις της κοιλιακής χώρας μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά.

Ο κος Στάμου και οι ιατροί της ομάδας του είναι εκπαιδευμένοι και έχουν σημαντική εμπειρία σε επεμβάσεις προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής όπως οι κολεκτομές και οι βαριατρικές επεμβάσεις.

Το όφελος αυτής της εμπειρίας γίνεται ακόμη περισσότερο εμφανές στα υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας των απλών επεμβάσεων ρουτίνας όπως είναι οι χολοκυστεκτομές και οι κήλες.

Επιπλέον και με τη στήριξη του ομίλου Βιοϊατρικής, ο κος Στάμου είναι συντονιστής και εκπαιδευτής στα Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου

Όλα τα είδη επεμβάσεων του παχέος έντερου, τόσο για καλοήθεις παθήσεις όσο και για καρκίνο μπορούν να γίνουν και λαπαροσκοπικά.

Σε χώρες με επίσημο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη λαπαροσκοπική χειρουργική όπως η Δανία και η Μ. Βρεττανία, το ποσοστό των επεμβάσεων παχέος εντέρου που γίνονται λαπαροσκοπικά ξεπερνά το 60%.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο.

Υπάρχουν όμως εξειδικευμένες χειρουργικές ομάδες που μετά από επίσημη εκπαίδευση διατηρούν πολύ υψηλό ποσοστό λαπαροσκοπικών επεμβάσεων για το παχύ έντερο.

Η ομάδα του κου Στάμου στη Βιοκλινική Αθηνών ακολουθώντας τις επίσημες διεθνείς οδηγίες προσφέρει τη λαπαροσκοπική προσέγγιση στους περισσότερους ασθενείς.

Η τυπική λαπαροσκοπική κολεκτομή διαρκεί κατά μέσο όρο 2 ώρες, ο ασθενής κινητοποιείται και σηκώνεται από το κρεββάτι του την ίδια ημέρα διότι ο πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται με απλά παυσίπονα και αρχίζει να πίνει υγρά από την επόμενη ημέρα.

Η νοσηλεία στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί λίγες ημέρες και η πλήρης επάνοδος στις σωματικές δραστηριότητες επιτυγχάνεται σε δύο εβδομάδες.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι τουλάχιστον ισοδύναμη με την παραδοσιακή ανοικτή.

Όταν τηρούνται οι βασικές αρχές της ογκολογικής χειρουργικής, ο ασθενής με τη λαπαροσκοπική προσέγγιση απολαμβάνει όλο το όφελος της ταχείας ανάρρωσης και διατηρεί όλες του τις δυνάμεις ώστε να επανέλθει άμεσα στις δραστηριότητές του.

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις καρκίνου όπου ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει την ανοικτή τεχνική.

Αυτό πάντα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και ενημέρωσης του ασθενούς. Στόχος πάντα είναι η θεραπεία του καρκίνου με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του οργανισμού.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική στην εκκολπωματική νόσο

Τα εκκολπώματα είναι μικροί σάκκοι που σχηματίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου.

Υπεύθυνες για τη δημιουργία των εκκολπωμάτων είναι οι υψηλές πίεσεις που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το έντερο κάνει έντονους σπασμούς και αυξάνει τις πιέσεις όταν δεν έχει μέσα του αρκετό περιεχόμενο για να προωθήσει.

Αυτό συμβαίνει διότι στο δυτικό κόσμο τρώμε όλο και λιγότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

Οι φυτικές ίνες είναι που δίνουν όγκο στα κόπρανα και εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου.

Η εκκολπωματική νόσος λοιπόν είναι κυρίως νόσος του δυτικού κόσμου.

Εκκολπώματα αν και μπορεί να υπάρχουν σε οποιοδήποτε σημείο του εντέρου,στις περισσότερες περιπτώσεις, συγκεντρώνονται στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου και ειδικά στο σιγμοειδές.

Ο ασθενής με εκκολπώματα οδηγείται στο χειρουργείο όταν υπάρξει μια απειλητική επιπλοκή, όταν λόγω πολλών φλεγμονών υπάρχουν έντονα συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή συρίγγια και όταν τα επεισόδια φλεγμονών γίνονται αρκετά συχνά.

Όταν είναι εφικτό, η αφαίρεση του εντέρου γίνεται λαπαροσκοπικά.

Η αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που πάσχει μετά από φλεγμονή των εκκολπωμάτων αν και τεχνικά δύσκολη προσφέρει στον ασθενή όλα τα πλεονεκτήματα της γρήγορης κινητοποίησης και της ταχείας ανάρρωσης.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου δύο ώρες

Η λαπαροσκοπική χειρουργική στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι χρόνιες ασθένειες που χαρακτηρίζονται από έντονη φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι δύο συχνότερες και πιο μελετημένες ασθένειες είναι η νόσος Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα.

Για καμία από τις δύο μορφές φλεγμονής δεν είναι γνωστό το αίτιο που τις προκαλεί.

Η πιο γνωστή θεωρία αναφέρει ότι η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής απάντησης του συστήματος άμυνας του οργανισμού (του ανοσοποιητικού) σε ερεθίσματα από μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο.

Η θεραπεία των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου περιλαμβάνει μια σειρά χειρισμών που περιλαμβάνουν διαιτητικές προσαρμογές, φαρμακευτικές παρεμβάσεις αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της νόσου Crohn και της ελκώδους κολίτιδας είναι αντικείμενο κοινής προσπάθειας του ασθενούς και της ομάδας των ιατρών που περιλαμβάνουν γαστρεντερολόγους, παθολόγους, χειρουργούς αλλά και διατροφολόγους, ψυχολόγους και ειδικευμένους νοσηλευτές.

Υπολογίζεται ότι 7 στους 10 ασθενείς με Crohn κάποια στιγμή στη ζωή τους θα χρειασθούν χειρουργείο.

Το χειρουργείο μπορεί να αποσκοπεί στον έλεγχο των συμπτωμάτων ή στην αντιμετώπιση μιας επιπλοκής.

Συνήθως ο χειρουργός αφαιρεί το πλέον κατεστραμμένο τμήμα του εντέρου καθώς εκείνο είναι που προκαλεί τα συμπτώματα.

Από τα πιο συχνά χειρουργεία είναι αυτό της ειλεοτυφλικής εκτομής στο οποίο ο χειρουργός αφαιρεί τον τελικό ειλεό από το λεπτό έντερο και το τυφλό δηλαδή το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου.

Η ειλεοτυφλική εκτομή πρέπει να γίνεται λαπαροσκοπικά καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυτή η προσέγγιση έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Στην ελκώδη κολίτιδα, η φλεγμονή ξεκινά από το τελικό τμήμα του εντέρου που ονομάζεται ορθό και επεκτείνεται σε άλλοτε άλλο ύψος κεντρικότερα προς το λεπτό έντερο.

Η φλεγμονή δημιουργεί έλκη και πληγές στο έντερο.

Σε αντίθεση με τη νόσο του Crohn, στην κολίτιδα επηρεάζεται μόνο ο εσωτερικός χιτώνας του εντέρου που ονομάζεται βλεννογόνος.

Στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι να αφαιρεθεί ολόκληρο το παχύ έντερο αλλά τελικά να αποκατασταθεί η συνέχεια του γαστρεντερικού σωλήνα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε δύο ή τρία στάδια.

Όταν η επέμβαση γίνεται επειγόντως, αφαιρείται το παχύ έντερο αλλά όχι το τελικό τμήμα του που ονομάζεται ορθό.

Η επέμβαση αυτή είναι πολύ σημαντικό να γίνεται λαπαροσκοπικά διότι ο ασθενής συνήθως προέρχεται από μακρά ταλαιπωρία και χρήση κορτιζόνης και ανοσοκαταστακτικών φαρμάκων.

Ο ασθενής πιθανώς θα χρειασθεί συμπληρωματικά χειρουργεία ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης πρέπει να εξασφαλίζονται για τους πιο αδύναμους ασθενείς.

Κωνσταντίνος Στάμου
Γενικός Χειρουργός – Χειρουργός Παχέος Εντέρου
Βιοκλινική Αθηνών

2018-05-09T12:08:51+00:00