fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Πρωτογενής αγγειοπλαστική – Η σύγχρονη αντιμετώπιση του εμφράγματος

Του Δημήτρη Αυζώτη Βιοκλινική Αθηνών

Είναι γνωστό ότι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μία συχνή και επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, επείγουσα νοσολογική οντότητα. 

Οφείλεται σε αιφνίδια απόφραξη μίας στεφανιαίας αρτηρίας και απαιτεί την έγκαιρη και πλήρη διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου.

Η ενημέρωση, σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του, είναι απολύτως αναγκαία καθώς, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να ακυρωθούν οι δυσμενείς έως καταστροφικές επιπτώσεις του στην καρδία.

Η καρδιά εξασφαλίζει την παροχή του αίματος και των συστατικών που μεταφέρονται με το αίμα, όπως οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά ,στους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού, δουλεύοντας αδιάκοπα σαν μυϊκή αντλία.

Η ίδια έχει ανάγκη αιμάτωσης για την εύρυθμη λειτουργία της και αυτό επιτυγχάνεται με δύο αρτηρίες, την αριστερή και τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία (διατρέχουν κυκλοτερώς την καρδιά σαν στεφάνι).

Στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, με την επίδραση των λεγόμενων προδιαθεσικών παραγόντων (κληρονομικότητα, σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη, αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία και καθιστική ζωή),δημιουργείται η αθηρωματική πλάκα.

Προοδευτικά στενεύει τον αυλό του αγγείου μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος.

Πάνω από ένα κρίσιμο όριο στένωσης η ροή του αίματος δεν επαρκεί για τη σωστή θρέψη της καρδίας ,με αποτέλεσμα την ισχαιμία που εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος ( στηθάγχη ), ιδίως στην κόπωση.

Αν η επιφάνεια της αθηρωματικής πλάκας διαβρωθεί ή σπάσει αιφνίδια, δημιουργείται θρόμβος αίματος που μπορεί να αποφράξει πλήρως την αρτηρία προκαλώντας έτσι αυτό που ονομάζουμε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Εκδηλώνεται συνήθως σαν οξύς πόνος στο κέντρο του στήθους (βάρος, ”κάψιμο”) με ποικίλες αντανακλάσεις (λαιμό, χέρια, πλάτη, κοιλιά) και διαρκεί πάνω από μισή ώρα.

Η αντιμετώπιση του εμφράγματος είναι η διάνοιξη του αγγείου που έχει κλείσει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να «σωθεί» το τμήμα της καρδιάς που δεν αιματώνεται. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους:

  • φαρμακευτικά, με ισχυρά θρομβολυτικά φάρμακα που ανοίγουν – διαλύουν το θρόμβο που φράσσει το αγγείο και
  • μηχανικά, με την διενέργεια αγγειοπλαστικής.

Η δεύτερη αυτή μέθοδος ονομάζεται πρωτογενής αγγειοπλαστική, πρόκειται δηλαδή για επείγουσα αγγειοπλαστική που γίνεται μετά την έναρξη του πόνου και τη διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η πρωτογενής αγγειοπλαστική, σύμφωνα με μεγάλες και διεθνείς μελέτες υπερτερεί της θρομβόλυσης τόσο στην αποτελεσματικότητα όσο και στην ασφάλεια στην αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ετσι, έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχούς διάνοιξης του αγγείου που έχει κλείσει, μικρότερα ποσοστά επαναστένωσης της αρτηρίας και λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών όπως μεγάλες αιμορραγίες.

Τα καλύτερα αποτελέσματα στην επείγουσα πρωτογενή αγγειοπλαστική επιτυγχάνονται όσο πιο γρήγορα γίνει η μεταφορά του ασθενή με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο ειδικό εργαστήριο.

Μόλις γίνει η διάγνωση, ο ασθενής μεταφέρεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο για να υποβληθεί σε στεφανιογραφία, με σκοπό τον εντοπισμό της απόφραξης που προκαλεί το έμφραγμα (της “υπεύθυνης βλάβης”) και την διάνοιξή της με αγγειοπλαστική.

Το χρονικό διάστημα από την άφιξη του ασθενή στο νοσοκομείο ως τη διάνοιξη της απόφραξης, πρέπει να είναι μικρότερο των 90 λεπτών για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, τη διάσωση του μυοκαρδίου από τη νέκρωση (χαρακτηριστικά λέγεται “ο χρόνος είναι μυοκάρδιο” ).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση έως εκμηδένιση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας και την σημαντική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί την ύπαρξη αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο νοσοκομείο που απευθύνεται ο ασθενής και έμπειρη επεμβατική καρδιολογική ομάδα σε ετοιμότητα.

Η Βιοκλινική Αθηνών διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα (αιμοδυναμικό εργαστήριο, μονάδα εντατικής θεραπείας, εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό) για τη διαχείριση του οξέος εμφράγματος, με καθημερινή ετοιμότητα σε 24ωρη βάση και ταχεία απόκριση στην αντιμετώπισή του (άφιξη του ασθενή-διάνοιξη του αγγείου).

Η γρήγορη μεταφορά ενός ασθενή με υποψία οξέος εμφράγματος σε μια τέτοια νοσοκομειακή μονάδα, θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση και τη μετέπειτα πορεία του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΖΩΤΗΣ
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

2018-05-09T12:11:32+00:00