fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Καρκίνος Μαστού: Μαστεκτομή και αποκατάσταση στον ίδιο χρόνο

Του Δημήτριου Γκιουζέλη Βιοκλινική Πειραιά

MD, PhD,ενικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ΒιοΚλινική Πειραιά,
Επιστημονικός Συνεργάτης Χειρουργικού Τμήματος ΒιοΚλινική Αθηνών

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, μετά από εκείνον του δέρματος, και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Μία στις εννέα γυναίκες πρόκειται να νοσήσει από καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 85 ετών.

Η αποκατάσταση του μαστού ύστερα από μαστεκτομή είναι μείζονος σημασίας, καθώς η απώλειά του προκαλεί συναισθήματα κατωτερότητας, άγχος, κατάθλιψη, αποφυγή της σεξουαλικής επαφής, απομάκρυνση από τον σύντροφο, αλλά και σειρά πρακτικών προβλημάτων, π.χ. στην ένδυση.

Για πάρα πολλά χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα, επικρατεί η λανθασμένη επιστημονική αντίληψη ότι η αποκατάσταση του μαστού ύστερα από μαστεκτομή πρέπει να καθυστερήσει διότι μπορεί να εμποδίσει τη διάγνωση μιας τοπικής υποτροπής.

Έτσι, ένας μεγάλος πληθυσμός γυναικών προχωρά σε αποκατάσταση μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση της μαστεκτομής.

Το αποτέλεσμα, αν και θεωρείται ικανοποιητικό, είναι πολύ κατώτερο αισθητικά από αυτό που μπορεί να επιτευχθεί εφόσον η μαστεκτομή γίνει με την τεχνική της διατήρησης του δέρματος του μαστού (skin sparing mastectomy) και την αποκατάσταση στον ίδιο χειρουργικό χρόνo.

Η άμεση αποκατάσταση είναι απόλυτα ασφαλής ογκολογικά, προσφέρει μεγάλα ψυχολογικά οφέλη και δεν αλλάζει την πρόσθετη θεραπεία στην οποία πρόκειται να υποβληθεί ο ασθενής (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία).

Η άμεση αποκατάσταση πλεονεκτεί επειδή:

  • Η ασθενής δεν βιώνει την ψυχολογική επιβάρυνση και κατάθλιψη της εικόνας του ακρωτηριασμένου στήθους
  • Γίνονται 2 επεμβάσεις ταυτόχρονα στον ίδιο χειρουργικό χρόνο κι έτσι μειώνονται οι επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο και πιο φυσικό αφού οι εναλλακτικές μέθοδοι αποκατάστασης είναι περισσότερες, διατηρείται περισσότερο δέρμα για να καλύψει τον νέο μαστό και το δέρμα αυτό είναι καλύτερης ποιότητας, χωρίς ουλές ή ρίκνωση, ενώ παράλληλα διατηρείται η υπομάστια πτυχή

Μέθοδοι ταυτόχρονης Μαστεκτομής και Αποκατάστασης

  • Ταυτόχρονη αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης: Η άμεση αποκατάσταση του μαστού με ενθέματα σιλικόνης ή σιλικονούχων διατατών δέρματος αποτελεί την πιο απλή και διαδεδομένη μέθοδο αποκατάστασης μαστού ύστερα από μαστεκτομή.
  • Αποκατάσταση με τη χρήση αυτόλογων ιστών και σε συνδυασμό αυτόλογων ιστών και ενθεμάτων σιλικόνης: Η χρήση αυτόλογων ιστών στην άμεση αποκατάσταση του μαστού είναι και αυτή μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος, κατά την οποία ένα τμήμα ιστών από τον οργανισμό της ασθενούς μεταφέρεται στη θέση του απολεσθέντος μαστού.
  • Τεχνική του ορθού κοιλιακού μυός: Αποτελεί μία μέθοδο εκλογής στην αποκατάσταση του μαστού με αυτόλογους ιστούς. Η συγκεκριμένη τεχνική, όπου συγχρόνως με την αποκατάσταση του μαστού εκτελείται και κοιλιοπλαστική, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι η αποκατάσταση του μαστού εκτελείται με ιστούς από τον ίδιο τον οργανισμό της ασθενούς.
  • Ο μυϊκος ή ο μυοδερματικός κρημνός του πλατέος ραχιαίου μυός: Είναι μια πρόσφατη τεχνική. Συνδυάζει από τη μία τα πλεονεκτήματα της χρήσης των αυτόλογων ιστών με αυτά των ενθεμάτων σιλικόνης, και από την άλλη μειώνει κατά πολύ τον μετεγχειρητικό χρόνο νοσηλείας και τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν. Επίσης έχει φυσικό αποτέλεσμα.
2021-02-08T14:21:48+00:00