fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

6 μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του δέρματος

Της Μαρίας Δ. Μπακιρτζή Δερματολόγος, Συνεργάτης Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται άνοδος των περιστατικών καρκίνου του δέρματος, γεγονός που οφείλεται αφ’ ενός στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και αφ’ ετέρου στην αύξηση των προληπτικών ελέγχων και στην ευαισθητοποίηση του κοινού. Ο όρος καρκίνος του δέρματος είναι γενικότερος και περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους, ξεκινώντας από το πιο επιθετικό μελάνωμα και φτάνοντας μέχρι το λιγότερο επικίνδυνο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Η έγκαιρη διάγνωση, ιδίως στην περίπτωση του μελανώματος, μπορεί να προλάβει τη νόσο σε πρώιμο στάδιο και να οδηγήσει στην αποφυγή απομακρυσμένων μεταστάσεων επιτυγχάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις την πλήρη ίαση. Καθώς στην περίπτωση του καρκίνου του δέρματος σπανίως εκδηλώνονται ειδικά συμπτώματα, πολύ σημαντική στην πρόληψη και καταπολέμηση είναι η τακτική αυτοεξέταση και η επίσκεψη στον δερματολόγο σε ετήσια βάση. Πιο ειδικά, οποιαδήποτε δερματική βλάβη η οποία:

• Αλλάζει χρώμα

• Αυξάνει σε μέγεθος

• Έχει ακανόνιστο περίγραμμα

• Αιμορραγεί και έχει αργή επούλωση

• Χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Ανασταλτικό παράγοντα στην καλή κατανόηση και εφαρμογή της πρόληψης αποτελούν διάφοροι μύθοι που επικρατούν και αναπαράγονται σχετικά με την ηλιοπροστασία και τη θεραπεία του καρκίνου.

Μύθος 1: Το μαυρισμένο δέρμα είναι σημάδι ευεξίας και συνυφασμένο με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D
Το μαυρισμένο δέρμα είναι κατά βάση ένα τραυματισμένο δέρμα και η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την εύρυθμη λειτουργία του καλύπτεται με την ημερήσια 10λεπτη έκθεση των χεριών και του προσώπου στον ήλιο.

Μύθος 2: Στη σκιά δεν χρειαζόμαστε αντηλιακό
Γεγονός είναι ότι ένα 90% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τον συννεφιασμένο ουρανό και ένα 50% τη σκιά της ομπρέλας μας.

Μύθος 3: Η τακτική χρήση Solarium βοηθά στην αποφυγή εγκαυμάτων και παρέχει επιπλέον προστασία
Το σολάριουμ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται ακίνδυνο, καθώς η ακτινοβολία UVA που εκπέμπει παίζει σημαντικό ρόλο στην καρκινογένεση, ακόμα και σε νεαρά άτομα, ενώ είναι υπεύθυνη και για την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Μύθος 4: Όταν βρισκόμαστε μέσα στη θάλασσα είμαστε προστατευμένοι και δεν είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού
Είναι γνωστό ότι στο νερό, όπως και στο χιόνι, η ακτινοβολία διαθλάται με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η ποσότητα συνολικής ακτινοβολίας που δεχόμαστε. Η χρήση αδιάβροχου αντηλιακού και η αποφυγή της έκθεσης σε ώρες αιχμής είναι εξαιρετικά σημαντική.

Μύθος 5: Η αφαίρεση του καρκίνου του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά
Οποιαδήποτε κλινικά και δερματοσκοπικά ύποπτη βλάβη πρέπει να αφαιρείται έγκαιρα και να αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Η πορεία της εξέλιξης της νόσου καθορίζεται σημαντικά από την ταχύτητα αφαίρεσης, με μεγάλη πιθανότητα ίασης σε περίπτωση εντοπισμού σε αρχικό στάδιο.

Μύθος 6: Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται μόνο σε περιοχές που έχουν εκτεθεί σε ηλιακή ακτινοβολία και έχουν υποστεί εγκαύματα
Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ακόμα και στους βλεννογόνους, γεγονός που καθιστά την τακτική δερματολογική παρακολούθηση εξαιρετικά σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση.

❝ Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και η τακτική επίσκεψη στον δερματολόγο αποτελούν τα σημαντικότερα μέτρα για την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος ❞

2021-12-10T14:17:27+00:00