fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι

Του Ιωάννη Μπουζαλά Βιοκλινική Αθηνών

  • Ανεξάρτητα από την ηλικία υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 8 ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν πρώτο παιδί και 1 στα 6 που προσπαθούν για το δεύτερο, αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας. Περίπου το 15% των ζευγαριών που δεν επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη σε χρονικό διάστημα ενός έτους, αναζητούν ιατρική βοήθεια.
  • Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, επί τουλάχιστον 1 έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας. Το χρονικό διάστημα του ενός έτους μειώνεται στους έξι μήνες όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών.
  • Η υπογονιμότητα διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όταν το ζευγάρι δεν έχει προηγούμενη εγκυμοσύνη και σε δευτεροπαθή, όταν ένας εκ των δύο συντρόφων έχει αποκτήσει παιδί στο παρελθόν.
  • Η υπογονιμότητα δεν είναι ταμπού, δεν πρέπει να στιγματίζει τους ανθρώπους και μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Δεν είναι πρόβλημα του άνδρα ή της γυναίκας, είναι πρόβλημα του ζεύγους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.  

ΑΙΤΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Τα συχνότερα αίτια που οφείλονται στον ανδρικό παράγοντα είναι : 

  • Ιδιοπαθής υπογονιµότητα (32%)
  • Κιρσοκήλη (17%)
  • Ενδοκρινικά αίτια (9%)
  • Λοιµώξεις (9%)
  • Κρυψορχία (8%)
  • Σεξουαλικές διαταραχές (6%)
  • Συστηµατικές παθήσεις (5%)
  • Αντισπερµατικά αντισώµατα (4%)

Η κιρσοκήλη αποτελεί την πιο συχνή αιτία ανδρικής υπογονιμότητας επηρεάζοντας αριθμό, κινητικότητα, μορφολογία αλλά και τον κατακερματισμό των σπερματοζωαρίων, συχνά είναι ασυμπτωματική και σε νεαρούς εφήβους δύναται να επηρεάζει αρνητικά το μέγεθος του όρχι και την τεστοστερόνη. 

Η πιο σοβαρή μορφή υπογονιμότητας, η αζωοσπερμία – η αδυναμία ανεύρεσης  σπερματοζωαρίων σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές εκσπερματίσεις μετά από φυγοκέντριση αυτών – προσβάλει περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού, και περισσότερο από το 20% των ανδρών που επισκέπτονται ιατρεία υπογονιμότητας.

Συχνά τα αίτια είναι αντιμετωπίσιμα ή μας επιτρέπουν προληπτική δράση και για το λόγο αυτό είναι καθοριστικής σημασίας η αναγνώριση και η κατανόηση των παθήσεων από τον εξειδικευμένο Ουρολόγο. Κι αυτό γιατί παρά την σπουδαία πρόοδο των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στόχος του ειδικού, δεν είναι μόνο η ανεύρεση σπέρματος, αλλά η μεγιστοποίηση του αναπαραγωγικού ανδρικού δυναμικού που κατά συνέπεια θα επιτρέψει στο ζευγάρι την απόκτηση παιδιού με τη χρήση λιγότερο επεμβατικών τεχνικών υποβοήθησης και με τη μικρότερη δυνατή ιατρική, φαρμακευτική, ψυχολογική αλλά και οικονομική απώλεια.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 

Στα πλαίσια της πρόληψης αλλά κυρίως της αντιμετώπισης, ο Oυρολόγος καλείται να προσφέρει σύγχρονες χειρουργικές λύσεις όπως:

  • διόρθωση της κλινικής κιρσοκήλης,

    Μικροχειρουργική αποκατάσταση κιρσοκήλης 
  • χειρουργική ανεύρεση και συλλογή ορχικού ιστού και σπερματοζωαρίων απευθείας από την επιδιδυμίδα ή τους όρχεις,

    Βιοψία όρχι με μικροσκόπιο (μικροχειρουργική λήψη σπέρματος)
    Micro-TESE (microsurgical testicular sperm extraction)
  • αποκατάσταση της απόφραξης των εκφορητικών οδών.

Οι επεμβάσεις αυτές σήμερα μπορούν και πρέπει να εκτελούνται με τη βοήθεια της Μικροχειρουργικής και τη χρήση εξελιγμένων Χειρουργικών μικροσκοπίων που επιτυγχάνουν τη μεγιστοποίηση των ιδιαίτερων δεξιοτήτων που απαιτούνται από τον εξειδικευμένο στη μικροχειρουργική ουρολόγο.

Ο εξειδικευμένος ιατρός δίνει λύσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει η κατανόηση του προβλήματος και η ψυχολογική στήριξη του ζεύγους από τον ιατρό, τόσο στη διάρκεια της διερεύνησης του προβλήματος, όσο και στη διάρκεια της θεραπείας.


Ιωάννης Σ.
Mπουζαλάς
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

2021-05-12T13:50:20+00:00