fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Ανοιξιάτικες αλλεργίες. Προφύλαξη και αντιμετώπιση

Του Νικόλαου Τσαπτσίνου Βιοκλινική Αθηνών

Ο χειµώνας σύντοµα φτάνει στο τέλος του κι αυτό σηµαίνει ότι η άνοιξη, κατεξοχήν περίοδος αλλεργιών, βρίσκεται προ των πυλών. Μπορεί να είναι µία από τις πιο όµορφες εποχές του χρόνου, όµως πολλοί άνθρωποι δεν µπορούν να την απολαύσουν, γιατί ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, που εκδηλώνονται ακόµα πιο έντονα κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Η ανθοφορία και η γύρη των φυτών προκαλούν την έξαρση των αλλεργιών, οι οποίες επιβαρύνουν τον οργανισµό µας, κάνοντας την ανοιξιάτικη περίοδο του έτους να είναι µια εποχή ταλαιπωρίας. Με το συγκεκριµένο άρθρο θα ήθελα, λοιπόν, να σας δώσω κάποιες χρήσιµες συµβουλές για να µπορέσετε να αντιµετωπίσετε και να περιορίσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.

 • Ιδιαίτερη προσοχή στις ηµέρες µε ηλιοφάνεια, ζέστη και δυνατό αέρα, διότι τότε η γύρη αφθονεί στην ατµόσφαιρα.
 • Μην περνάτε από πάρκα µε πολλά φυτά και δέντρα, διότι ακόµη και το πεύκο, που έχει µεγάλη και βαριά γύρη, µπορεί να σας πειράξει, εφόσον είστε αλλεργικοί σε αυτό.
 • Τις ηµέρες της έντονης γυρεοφορίας, θεωρείται σκόπιµο να φοράτε ειδικά γυαλιά ή και κράνος, ιδιαίτερα αν οδηγείτε µοτοσικλέτα. 
 • Όταν ταξιδεύετε στην εξοχή, θεωρείται απαραίτητο να έχετε κλειστά παράθυρα στο αυτοκίνητο και τον κλιµατισµό (µε τα ειδικά φίλτρα αέρος) σε λειτουργία. 
 • Αν γνωρίζετε ότι έχετε κάποια µορφή αλλεργίας, φροντίστε να αποφύγετε τις κηπουρικές εργασίες του σπιτιού. Εναλλακτικά, είναι απαραίτητη η χρήση γαντιών και µάσκας. 
 •  Όταν τελειώνετε µε τις εξωτερικές εργασίες, καλό θα είναι να βγάζετε τα ρούχα σας στον προθάλαµο του σπιτιού και όχι στο υπνοδωµάτιο. 
 •  Επειδή η γύρη παραµένει στα µαλλιά και στο δέρµα, θεωρείται χρήσιµο όταν γυρίζετε στο σπίτι να λούζετε τα µαλλιά σας και να ξεπλένετε οπωσδήποτε τα µάτια σας µε άφθονο νερό, ειδικά πριν ξαπλώσετε. 
 • Οι νοικοκυρές του σπιτιού που γνωρίζουν ότι υπάρχουν αλλεργικά άτοµα στην οικογένεια, καλό είναι να αερίζουν το σπίτι µετά τις 11 το πρωί και µέχρι το απόγευµα! Η γύρη είναι σε έξαρση τις πολύ πρωινές και βραδινές ώρες. 
 • Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φυτό, πρέπει να γνωρίζετε ποιό είναι αυτό και πότε είναι η περίοδος της ανθοφορίας του. Για παράδειγµα, αν έχετε αλλεργία στην ελιά, τότε η περίοδος άνθισής της είναι στις αρχές Απριλίου και Μαΐου (ειδικά στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα). Αν έχετε αλλεργία στην παριετάρια (περδικάκι), η εποχή της ανθοφορίας είναι από τα µέσα του Φεβρουαρίου ως και το Μάιο καθώς και το φθινόπωρο. Τα αγροστώδη, πάλι (γκαζόν, αγριόχορτα, δηµητριακά κ.λπ.), ανθίζουν κυρίως Απρίλιο και Μάιο. Το κυπαρίσσι είναι σε άνθιση από τον Νοέµβριο µέχρι τον Απρίλιο, το πεύκο από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο κ.ο.κ. Είναι πολύ χρήσιµα τα αλλεργικά δερµατικά τεστ στον αλλεργιολόγο, ο οποίος θα δώσει κατεύθυνση για την πρόληψη και τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθµατος.
 • Τα φυτά που προκαλούν αλλεργίες είναι αυτά που γονιµοποιούνται µε τον αέρα και όχι αυτά που µεταφέρουν τη γύρη µε τα έντοµα. Μην ξεχνάτε ότι η γύρη είναι τα σπερµατοζωάρια των φυτών και έτσι εξασφαλίζεται ο πολλαπλασιασµός τους (για παράδειγµα, οι τριανταφυλλιές δεν προκαλούν αλλεργίες).
 • Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φυτό, πρέπει να γνωρίζετε και το συγγενές φυτό του, το οποίο και αυτό µε τη σειρά του θα σας επιβαρύνει. Για παράδειγµα, αν έχετε αλλεργία στην ελιά, µπορεί να σας ενοχλούν και η πασχαλιά, το λιγούστρο, η φλαµουριά (τίλιο), ο φράξος.
 • Είναι γνωστό ότι η γύρη (ιδίως η ελαφριά, όπως της παριετάριας, των αγροστωδών κ.λπ.) µπορεί να ταξιδέψει πολλά χιλιόµετρα και να δηµιουργήσει πρόβληµα. Η γύρη της ελιάς, για παράδειγµα, µπορεί να ταξιδέψει 100 χλµ. από τον τόπο παραγωγής της.
 • Η συµπτωµατολογία του ασθενούς εξαρτάται από την ευαισθησία του. Σε έναν ασθενή µπορεί να προκαλέσουν  πρόβληµα άσθµατος οι 100 γύρεις ανά µονάδα όγκου-αέρος, ενώ σε άλλον οι 1.000 γύρεις ανά µονάδα όγκου-αέρος.
 • Πρέπει να γνωρίζετε -ιδιαίτερα αν είστε αλλεργικοί- ότι η ανθοφορία των γύρεων µπορεί να διαρκέσει όλη τη διάρκεια του χρόνου (ανάλογα µε τα φυτά)! Η έξαρση του αλλεργιογόνου φορτίου, όµως, αφορά κυρίως τους µήνες Απρίλιο και Μάιο.
 • 1 στους 4 ανθρώπους έχει κάποια µορφή αλλεργίας. Το 20% των ανθρώπων έχει αλλεργική ρινίτιδα, το 10% αλλεργικό άσθµα, το 5% αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Ειδικά την αναπνευστική αλλεργία, την έχουν άτοµα νεαρής ηλικίας, χωρίς, βέβαια, να αποκλείονται και οι µεγαλύτεροι.

 

Νικόλαος Τσαπτσίνος
Αλλεργιολόγος,
Επιστηµονικός Συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών

2018-05-09T11:58:54+00:00