fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Το CO2-Laser στη χειρουργική της ωτοσκλήρυνσης – Η μέθοδος εφαρμόζεται αποκλειστικά στη ΒιοΚλινική Αθηνών του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Δημήτριος Πανταζής – Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του τμήματος Μικροχειρουργικής με ακτίνες Laser της ΒιοΚλινικής Αθηνών, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Από όλες τις Ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις, ανεξαρτήτως δυσκολίας και βαρύτητας, τη μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση τόσο στον ασθενή όσο και στον χειρουργό του τη δίνει η χειρουργική της Ωτοσκλήρυνσης. Είναι πράγματι μεγάλη η χαρά όταν ο ασθενής από τον κόσμο της σιωπής έρχεται στον κόσμο των ήχων και της μουσικής. Λέγεται ότι ο Μπετόβεν έπασχε από ωτοσκλήρυνση και σιγά σιγά έχασε την ακοή του, μην μπορώντας τελικά να απολαύσει τα αριστουργήματα που συνέθετε.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αιτιολογία της ωτοσκλήρυνσης. Στη νόσο αυτή σταδιακά ο αναβολέας, το τρίτο από τα τρία οστάρια του μέσου ωτός που μεταδίδουν τον ήχο στο έσω ους, καθηλώνεται, πράγμα που κλινικά μεταφράζεται σε επιδεινούμενη βαρηκοΐα.

Η ωτοσκλήρυνση έχει πολλές μορφές εκ των οποίων κάποιες έχουν ως μοναδική επιλογή την τοποθέτηση ακουστικού βαρηκοΐας, ενώ οι περισσότερες έχουν ένδειξη για χειρουργική αποκατάσταση. Σκοπός της επέμβασης είναι η αντικατάσταση του δυσκίνητου ή ακίνητου αναβολέα με μια πρόθεση -piston- ώστε να αποκατασταθεί η κινητικότητα του τυμπανοσταριώδους συστήματος και να επανέλθει η ακοή στον ασθενή.

Η αποκατάσταση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα λεπτή επέμβαση και απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις αλλά και χειρουργικές ικανότητες από τον χειρουργό καθώς επίσης και άριστο εξοπλισμό μικροχειρουργικής, και φυσικά εμπειρία.

Εφόσον, μετά από ενδελεχή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο του ασθενούς, τεθεί η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση, αυτή μπορεί να γίνει είτε με τις κλασικές μεθόδους είτε με διάφορα είδη Laser, με κύριο αντιπρόσωπο το Laser διοξειδίου του άνθρακα, CO-2 Laser. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, τα πλεονεκτήματά του είναι σημαντικά έναντι των κλασικών μεθόδων με κυριότερο πλεονέκτημα τις μηδενικές σχεδόν επιπλοκές. Σημειωτέον ότι αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται μόνο στη ΒιοΚλινική Αθηνών.

Από την πρώτη κλινική εφαρμογή του λέιζερ προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 -Argon laser- άρχισε δειλά δειλά η εφαρμογή των διαφόρων τύπων Laser στη χειρουργική της ωτοσκλήρυνσης, δηλαδή του αναβολέα. Έκτοτε πολλά κέντρα και πολλοί χειρουργοί πειραματίστηκαν με διάφορα είδη Laser αξιολογώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Ποιο λοιπόν είδος Laser είναι καταλληλότερο στην αναβολοτομή;

Καταλληλότερο λοιπόν εκρίθη ότι είναι το CO2-Laser – λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα.

Βεβαίως κατά τη διάρκεια των ετών έλαβε χώρα και μια εκπληκτική τεχνολογική εξέλιξη στα μικροχειριστήρια καθώς και σε ειδικά συστήματα διαχείρισης της ακτίνας Laser ώστε αυτή να δρα επί του αναβολέα με πλήρη ασφάλεια.

Αυτά είναι

  1. Συσκευή Laser (Εικόνα 5)
  2. Μικροχειριστήριο (Εικόνα 6)
  3. Scanner (Εικόνα 7)

 


Εικόνα 5


Εικόνα 6


Εικόνα 7

Όπως όλες οι μέθοδοι, έτσι και η μέθοδος μικροχειρουργικής με ακτίνες Laser παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα της αναβολοτομής με λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα CO2-Laser παρατίθενται στην εικόνα 8 και τα μειονεκτήματα στην εικόνα 9.


Εικόνα 8


Εικόνα 9

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, κατά μείζονα λόγο και η λεπτότατη αυτή μικροχειρουργική επέμβαση απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις για την επιτυχή της έκβαση (βλέπε εικόνα 10).


Εικόνα 10

 

Στη συνέχεια ακολουθούν τα βασικά βήματα της αναβολοτομής με τη χρήση του Laser, τα οποία απεικονίζονται στις επόμενες 4 εικόνες: 


Εικόνα 11


Εικόνα 12


Εικόνα 13


Εικόνα 14: Τοποθετημένη Πρόθεση Piston

Όσον αφορά τα αιθουσαία συμπτώματα κυρίως ο ίλιγγος είναι ανύπαρκτος στο 80% των περιπτώσεων και πολύ ήπιος στο 20%. Ο ασθενής μετά από 48 ώρες αναχωρεί από την κλινική.

Οι επιπλοκές με τις σημερινές δυνατότητες, όπως σύγχρονος εξοπλισμός και πολύ εξελιγμένες προθέσεις – pistons, είναι πρακτικά ανύπαρκτες.

Συμπερασματικά, η χρήση του λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί μια σύγχρονη τεχνική επιλογή που μηδενίζει τις επιπλοκές που παρατηρούνται με την εφαρμογή των κλασικών χειρουργικών μεθόδων. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αφορισμό του μεγάλου Αμερικανού Ωτοχειρουργού H.P. HOUSE: «Δεν είναι τα εργαλεία ή η τεχνική που οδηγούν σε ευνοϊκό αποτέλεσμα, αλλά πολύ περισσότερο η επιμέλεια και τα χέρια του χειρουργού που οδηγούν τα εργαλεία».

 

2021-03-18T16:58:13+00:00