fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

COVID-19 & Καρκίνος του Μαστού

Του Νικόλαου Κοτσιφόπουλου Βιοκλινική Αθηνών

 


Η εξάπλωση της νόσου Covid-19 έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως με συνέπειες συχνά σε κοντινούς μας ανθρώπους αν όχι και σε εμάς τους ίδιους.

Μεγαλύτερη ανησυχία έχουν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τώρα ή αντιμετώπισαν στον παρελθόν καρκίνο του μαστού. Έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό και να έχουν περισσότερες και βαρύτερες επιπλοκές;

Τι πρέπει να κάνουν με τις θεραπείες και τις εξετάσεις τους; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

Οι γυναίκες που έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί ή πρόκειται να χειρουργηθούν για καρκίνο του μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό;

Οι επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού, όπως οποιαδήποτε άλλη επέμβαση, αυξάνουν το στρες, με ελαχίστη όμως επίπτωση στο ανο- σοποιητικό. Επομένως, οι ασθενείς δεν διατρέχουν κίνδυνο. Από την άλλη τα νοσηλευτικά ιδρύματα λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νοσηλευομένων έναντι του κορωνοϊού.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό;

Οι γυναίκες που υποβάλλονται αυτή τη στιγμή σε χημειοθεραπεία έχουν αυξημένο ρίσκο λόγω της τοξικότητας των φαρμάκων και της επίπτωσης στο ανοσοποιητικό σύστημα η οποία τις καθιστά επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Μετά το πέρας της χημειοθεραπείας πρέπει να περάσουν 4-6 μήνες για να είναι ασφαλείς.
Ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια ορμονοθεραπεία (Femara, Aromacin, Arimidex κ.λπ.) δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, όπως επίσης και γυναίκες που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία με trastuzumab (Herceptin), γιατί δεν επηρεάζεται το ανοσοποιητικό τους. Όσον αφορά την ακτινοθεραπεία, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεά- ζει αρνητικά το ανοσοποιητικό, αλλά η επίδραση της ακτινοβολίας στους πνεύμονες καθιστά τις ασθενείς πιο ευάλωτες στις αναπνευστικές λοιμώξεις τους πρώτους δύο μήνες μετά το πέρας της θεραπείας.

Θεωρούνται οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού υψηλού κινδύνου;

Εφόσον οι ασθενείς έχουν ολοκληρώσει τις θεραπείες τους και έχουν περάσει τα διαστήματα ασφαλείας σύμφωνα με αυτά που προαναφέραμε δεν θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου από τον γενικό πληθυσμό.


Πρέπει οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού να συνεχίζουν τη θεραπεία τους εν μέσω πανδημίας;

Οι ασθενείς δεν πρέπει να διακόψουν τη θεραπεία τους ούτε να την καθυστερήσουν γιατί μπορεί να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της νόσου.

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού πρέπει να κάνουν τις εξετάσεις ρουτίνας για παρακολούθηση της νόσου;

Οι χώροι όπου γίνονται οι εξετάσεις στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα είναι ασφαλείς, τηρούν τα πρωτόκολλα προστασίας έναντι του κορωνοϊού και φροντίζουν να μην υπάρχει συνωστισμός. Τα αποτελέσματα μπορούν να σταλούν στον θεράποντα ιατρό ηλεκτρονικά ώστε οι ασθενείς να αποφεύγουν τις πολλές επισκέψεις στο ιατρείο.

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού;

Είναι τα ίδια συμπτώματα που ισχύουν για όλο τον πληθυσμό, δηλ. πυρετός, βήχας, δύσπνοια, κόπωση, αδυναμία κ.λπ.
Πώς μπορεί η πανδημία να επηρεάσει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού;
Οι γυναίκες δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν τη μαστογραφία, το υπερηχογράφημα και την επίσκεψη στον γιατρό εξαιτίας της πανδημίας. Η καθυστέρηση των εξετάσεων μπορεί να γίνει αιτία μη έγκαιρης διάγνωσης ενός καρκίνου σε αρχικό στάδιο. Σε μια μελέτη που παρουσι- άστηκε στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Μαστό ανακοινώθηκε ότι η διακοπή ή η αναβολή του προληπτικού ελέγχου μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε αύξηση των θανάτων από καρκίνο του μαστού. Ειδικά σε διάφορα σενάρια που παρουσιάστηκαν, διαπίστωσαν ότι η καθυστέρηση στις εξετάσεις δεν πρέπει να ξεπερνά τους 6 μήνες.

Πώς αντιμετωπίζεται το στρες λόγω του εγκλεισμού;

Είναι φυσικό οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και έχουν υποστεί το σωματικό και ψυχολογικό φορτίο από τις θεραπείες να είναι πιο ευάλωτες στον περιορισμό της ελευθερίας και των κοινωνικών επαφών και να αυξάνεται το άγχος και πιθανώς τα επεισόδια κατάθλιψης.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το αντιμετωπίσουν:

  • Να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνούν με τους αγαπημένους τους.
  • Εάν δεν διαθέτουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κλασική τηλεφωνική επικοινωνία επιβάλλεται
  • Να αρχίζουν να διαβάζουν βιβλία ή να ασχολούνται με παζλ ή σταυρόλεξα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να κρατάει απασχολημένο το μυαλό τους
  • Να βλέπουν ταινίες ή ντοκιμαντέρ κ.λπ.
  • Να ξεκινήσουν να κάνουν γυμναστική ή γιόγκα
  • Να κοιμούνται καλά, να τρώνε

Βιβλιογραφία
1. COVID-19 and Breast Cancer Care: What Patients Need to Know by By BCRF
2. New research reveals effects of COVID-19 on breast cancer screening, treatment and care
3. https://www.breastcancer.org/about_us/press_room/news/ coronavirus
4. https://www.mbcalliance.org/topic-covid-19-and-cancer

2020-12-30T14:38:28+00:00