fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΠΕΙΡΑΙΑΣ  210 4582200, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Διαδερμική χειρουργική του βλαισίου μεγάλου δακτύλου (κότσι)

Του Ιωάννη Καραγιάννη Βιοκλινική Πειραιά


Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι) είναι διαταραχή του άξονα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, που συνοδεύεται από διόγκωση της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου και του ορογόνου θυλάκου που καλύπτει την πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση. 

Το κότσι είναι η πιο συχνή πάθηση του ποδιού, προκαλώντας παραμόρφωση με κλίση και στροφή του δακτύλου προς τα έξω, ενώ προς τα μέσα παρουσιάζει επώδυνη διόγκωση, φλεγμονώδεις και οιδηματώδεις, που δυσκολεύει το περπάτημα.

Ψηλά τακούνια, στενά παπούτσια, ρευματολογικά νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα), νευρολογικά νοσήματα, παθήσεις του οπίσθιου πόδα είναι οι συνήθεις κύριες αιτίες του βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι), ενός προβλήματος από το οποίο υποφέρουν κυρίως οι γυναίκες.

Κλινικές συνέπειες

Πόνος στην εξόστωση (κότσι). Εκφύλιση της άρθρωσης και συχνή παρουσία έλκους του δέρματος. Παρουσία τύλων στην κάτω επιφάνεια του πέλματος επί των κεφαλών των μεταταρσίων. Μεταταρσαλγία. Παραμόρφωση και εξάρθρημα των δακτύλων. Λειτουργικές και αισθητικές διαταραχές. Ορθοστατικές συνέπειες (άλγος γονάτων, οσφυαλγία κ.λπ.).

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών και γίνεται όλο και πιο επώδυνος αλλάζοντας την ποιότητα της ζωής της γυναίκας.

Σήμερα όμως είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να το λύσουμε από νωρίς με τη χειρουργική σε πολύ λίγο χρόνο και τελείως διαφορετικά από εκείνο που υπήρχε παλαιότερα.

Για τον βλαισό μεγάλο δάκτυλο (κότσι) υπάρχει μια καινούργια τεχνική ελαχίστης επεμβατικότητας, διαδερμική, που δεν είναι επώδυνη και έχει πολύ σύντομο χρόνο αποκατάστασης.

Το χειρουργείο, εκτός από τη διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, αποκαθιστά τη φυσιολογική γραμμή του ποδιού και τη γεωμετρία του σώματος που έχει μεταβληθεί.

Η σωστή τοποθέτηση του ποδιού στο έδαφος μπορεί, πράγματι, να υποστήριξη σωστά ολόκληρο το σώμα, ωφελώντας έτσι όλες τις αρθρώσεις από το πόδι και επάνω.

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος μπορεί να μεταβάλει τον τρόπο βάδισης, επηρεάζοντας τη στάση του σώματος και προκαλώντας πόνο στα γόνατα, καθώς επίσης και στη σπονδυλική στήλη.

Τεχνική διαδερμικής χειρουργικής

Σήμερα η τάση στη χειρουργική του ποδιού είναι εκείνη του να χρησιμοποιούνται τεχνικές καινοτόμες και ελάχιστα επεμβατικές, που επιτρέπουν λύση στη χειρουργική του ποδιού ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές στην ανοικτή χειρουργική, βελτιώνοντας τη μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς.

Σε αυτήν τη νέα χειρουργική τεχνική, δεν υπάρχουν οι τομές της μέχρι σήμερα χειρουργικής τεχνικής, αλλά μόνο τρεις μικρές τρύπες στο δέρμα, οι οποίες γίνονται έπειτα από τοπική ή ραχιαία αναισθησία.

Έπειτα από αυτές τις μικρές τρύπες, ο χειρουργός εισάγει μικρά εργαλεία και με ακτινοσκοπικό έλεγχο και μικρές κινήσεις αναμορφώνει και επαναπροσδιορίζει τις δομές του ποδιού.

Στην αρχή αφαιρείται η εξόστωση (κότσι) και στη συνεχεία γίνεται οστεοτομία, διορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα οστά και επαναφέροντάς τα στην αρχική ανατομική θέση τους.

Εάν είναι απαραίτητο την ίδια στιγμή και με τον ίδιο τρόπο μπορούν να διορθωθούν ανωμαλίες του ποδιού, όπως σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία, επώδυνα μετατάρσια, εφίππευση των δακτύλων.

Στο τέλος τοποθετείται βίδα για σταθεροποίηση των οστικών τμημάτων ή γίνεται απλή επίδεση.

Με αυτόν τον τύπο χειρουργείου, η επέμβαση γίνεται ΜΟΝΟ με τοπική αναισθησία στο πόδι ή και με ραχιαία, εάν το ζητήσει ο ασθενής.

  • Ο χειρουργικός χρόνος που απαιτείται είναι από 20 έως 30 λεπτά.
  • Ο ασθενής περπατά αμέσως με ειδικό υπόδημα.
  • Δεν χρειάζεται νοσηλεία.
  • Δεν μένει ουλή.
  • Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος.
  • Δεν χρειάζονται πατερίτσες.
  • Το μέγεθος των τομών είναι στα 3-4 χιλ.
  • Τοποθετείται βίδα τιτανίου για τη σταθεροποίηση της οστεοτομίας, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο υποτροπές.

Πότε χρειάζεται η διαθερμική τεχνική;

Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα τα χειρουργεία στο πόδι με τη διαθερμική χειρουργική.

Έχει ενδείξεις πολύ ακριβείς, στις οποίες η χειρουργική πρέπει να ακολουθήσει για να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Η επιλογή γίνεται από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος γνωρίζει τις τεχνικές της ανοικτής και της διαθερμικής χειρουργικής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κλινικά και τα εργαστηριακά ευρήματα.

Πότε είναι απαραίτητο το χειρουργείο;

Όταν ο βλαισός δάκτυλος δεν δημιουργεί πόνο και δεν επηρεάζει τη βάδιση δεν είναι απαραίτητη η χειρουργική αποκατάσταση.

Σε αυτήν την περίπτωση φτάνει η τοποθέτηση πάτoυ μέσα στα υποδήματα για τη διόρθωση της στήριξης ή φαρδιά παπούτσια, άνετα, με τακούνι όχι πάνω από 5 cm.

Ένα χειρουργείο για τις παθήσεις του πρόσθιου πόδα είναι απαραίτητο μόνο στην περίπτωση που υπάρχει πόνος στο πόδι, εμποδίζοντας τη βάδιση ή όταν η κλίση του δακτύλου είναι μικρή αλλά σπρώχνει τα άλλα δάκτυλα προς τα επάνω.

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την επίδεση και την τοποθέτηση ειδικού υποδήματος, ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στο σπίτι περπατώντας κανονικά χωρίς πόνο.

Η επανεξέταση του ασθενούς γίνεται την 1η και την 3η εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

Αφαιρείται η πρώτη επίδεση και γίνεται νέα ειδική επίδεση για άλλες δύο εβδομάδες.

Τα ειδικά υποδήματα παραμένουν τουλάχιστον μέχρι την 35η – 40ή ημέρα και στη συνεχεία μαλακό η αθλητικό υπόδημα.

Οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μετά τον δεύτερο μήνα.

2018-05-09T12:08:18+00:00