fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Της Κατερίνας Τζιώτζη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Η εποχή που οι γυναίκες αντιμετώπιζαν την εγκυμοσύνη παραμελώντας τον εαυτό τους και τη θηλυκότητά τους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. 

Σήμερα ολοένα και περισσότερες γυναίκες απολαμβάνουν αυτή την ιδιαίτερη και όμορφη περίοδο, συνεχίζοντας να φροντίζουν το σώμα τους, υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό διατροφικό μοτίβο.

Την περίοδο αυτή βέβαια οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένες αφού εκτός από τον εαυτό της η έγκυος πρέπει να προσφέρει και στο έμβρυο το καλύτερο δυνατό περιβάλλον θρέψης και ανάπτυξης…

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα, ιδανικά θα πάρει 09 – 16 κιλά.

Αν πριν την εγκυμοσύνη είχε λιγότερο βάρος από ότι πρέπει δεν πειράζει εάν πάρει και περισσότερα.

Αντιθέτως αν είχε μεγαλύτερο από το «ιδανικό» της βάρος, θα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή…

Αντιθέτως εάν το επιπλέον βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κάτω από 8 κιλά δεν θα μπορέσει να παρέχει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται το μωρό για να μεγαλώσει σωστά και υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών στην ανάπτυξη του.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είναι λίγες οι εγκυμοσύνες που εμφανίζουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών με σοβαρότατες επιπτώσεις στο έμβρυο όπως γενετικές ανωμαλίες, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, μειωμένη σωματική ανάπτυξη, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης, μειωμένο νευρολογικό επίπεδο κλπ.

Αλλά και στην μητέρα μπορεί να σημειωθεί μειωμένη διάρκεια κύησης, αιμορραγία, αγγειοσπασμοί και μυϊκές κράμπες, αυξημένο οξειδωτικό στρες, υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη κλπ.

Κρίνεται λοιπόν σημαντικότατη θα λέγαμε η καλή συνεργασία με τον μαιευτήρα αλλά και με τον διατροφολόγο που θα προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα καλύπτοντας τις ανάγκες μητέρας και εμβρύου.

Κάποιες γενικές οδηγίες που θα δίναμε στην έγκυο για την περίοδο αυτή θα ήταν.. να κάνει συχνά, μικρά γεύματα, να καταναλώνει τροφές μεγάλης θρεπτικής αξίας και να αποφεύγει τις παχυντικές, τις πολύ βαριές και τις πολύ αλμυρές τροφές.

Απαραίτητη είναι η λήψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης- χωρίς υπερβολές στην ποσότητα.

Συστήνεται επίσης μεγάλη κατανάλωση υγρών ιδίως το καλοκαίρι.

Αυτά και πολλά άλλα διατροφικά θέματα βρίσκουν απάντηση σε μια σειρά σεμιναρίων που παρέχονται δωρεάν στον χώρο της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης για τις μέλλουσες μανούλες της.

Κατερίνα Τζιώτζη,

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

2018-05-09T12:10:16+00:00