fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Αντιμετώπιση κάθε είδους προβλημάτων υπογονιμότητας

ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ 2021-09-10T15:49:38+00:00

Υπογονιμότητα: Ένα πρόβλημα που έχει λύση!

Τα προβλήματα γονιμότητας είναι συχνά. Ένα στα έξι ζευγάρια θα αντιμετωπίσει ή ήδη αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.

Υπάρχουν δύο τύποι υπογονιμότητας:
Η πρωτοπαθής υπογονιμότητα.είναι η δυσκολία σύλληψης χωρίς να έχει επιτευχθεί προηγούμενη εγκυμοσύνη, ενώ  στη δευτεροπαθή τουλάχιστον ένας από τους δύο συντρόφους έχει αποκτήσει στο παρελθόν παιδί.

Ο αντρικός παράγοντας υπογονιμότητας υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο 33% των προβλημάτων γονιμότητας, ο γυναικείος στο 33% επίσης και το υπόλοιπο ποσοστό θεωρείται ως υπογονιμότητα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας.

Ένα ζευγάρι πρέπει να καταλάβει ότι η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που αφορά το ζευγάρι και όχι έναν από τους δύο συντρόφους αποκλειστικά.

Διερεύνηση Υπογονιμότητας

Κατά την πρώτη επίσκεψη στο Ιατρείο Υπογονιμότητας, θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε ένα εκτενέστατο ιστορικό και από τους δύο. Γίνεται επίσης μια αρχική εκτίμηση του προβλήματος και ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, ώστε να διερευνηθεί η ανατομία της πυέλου. Επίσης, ζητούνται εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως πλήρης ορμονικός έλεγχος και υστεροσαλπιγγογραφία, προκειμένου να ελεγχθεί πλήρως η σύζυγος από τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο.

Ο σύζυγος θα πρέπει να κάνει ένα σπερμοδιάγραμμα, προκειμένου να αναδειχθούν πιθανά προβλήματα  που σχετίζονται με την αντρική υπογονιμότητα. Εάν αυτό είναι παθολογικό, ακολουθεί κλινική εκτίμηση από τον εξειδικευμένο χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο και ειδικές εξετάσεις, όπως καλλιέργειες, υπερηχογράφημα οσχέου και ορμονικός έλεγχος.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψη, έχοντας ήδη τα αποτελέσματα των εξετάσεων, διευκρινίζεται η αιτιολογία του προβλήματος. Εάν κριθεί απαραίτητη, γίνεται περαιτέρω  διερεύνηση της συζύγου με την μέθοδο της διαγνωστικής υστεροσκόπησης και λαπαροσκόπησης, προκειμένου να μελετηθεί η φυσιολογική ανατομία της πυέλου και του εσωτερικού της μήτρας.

Τα αίτια γυναικείας υπογονιμότητας μπορεί να έχουν να κάνουν με ωορρηξία (39% των περιπτώσεων), καταστροφή των σαλπίγγων (30%), προβλήματα τραχήλου- συνουσίας (18%) και ενδομητρίωση (13%).

Αιτίες της αντρικής υπογονιμότητας είναι η κιρσοκήλη (32 %), οι φλεγμονές και άλλα προβλήματα (23%), άγνωστες αιτίες (ιδιοπαθής –  23%), η απόφραξη (14%) και η συμβολή του γυναικείου παράγοντα 8%.

Θεραπευτικοί χειρισμοί

Υπάρχουν βασικά τέσσερις θεραπευτικοί χειρισμοί με τους οποίους ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι:

  • Ορμονική θεραπεία, η οποία μπορεί να αφορά τον σύζυγο ή τη σύζυγο, με σκοπό την βελτίωση του σπέρματος ή την πρόκληση ωορρηξίας αντίστοιχα.
  • Η χειρουργική προσέγγιση και η μικροχειρουργική προσέγγιση σε προβλήματα των γυναικείων σαλπίγγων. Αντίστοιχα, η χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης και η βιοψία όρχεως με τη λήψη σπέρματος στους άνδρες.

  • Η σπερματέγχυση, όπου ο σύζυγος, δίνει ένα δείγμα σπέρματος, το οποίο έχουμε τη δυνατότητα στο εργαστήριο να επεξεργαστούμε ώστε να αυξήσουμε την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Ο εξειδικευμένος ιατρός γυναικολόγος, με μια πολύ απλή τεχνική, χωρίς τη χρήση τοπικής ή γενικής αναισθησίας, τοποθετεί το επεξεργασμένο σπέρμα στο εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.
  • Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα πιο εξειδικευμένες τεχνικές, οι οποίες αφορούν τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση με την κλασική μέθοδο ή σε περιπτώσεις αντρικού παράγοντα υπογονιμότητας με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης.

Προβλήματα γονιμότητας: Θέλουμε και μπορούμε να σας βοηθήσουμε!

  • Αυτό που πρέπει να καταλάβει ένα ζευγάρι μπαίνοντας σε αυτή την διαδικασία διερεύνησης και θεραπείας είναι ότι τα προβλήματα γονιμότητας είναι συχνά και δεν αποτελούν στίγμα ή ντροπή.
  • Μόνο ο ιατρός σας μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία και να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Η σύγχρονη ιατρική γνώση και τεχνολογία εξασφαλίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ζευγαριών που καταφεύγουν σε ειδικούς τελικά αποκτούν παιδί.
  • Σημαντικό ρόλο, ακόμα και στην χρήση των καινούργιων μεθόδων της υποβοηθούμενης παραγωγής, παίζει η ηλικία της συζύγου. Όσο νωρίτερα αναζητήσουμε τη λύση, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να επιτύχουμε τον επιθυμητό στόχο.

  • Εξίσου σημαντική  είναι και η ψυχολογική στήριξη των ζευγαριών, η οποία συντελείται από τον ιατρό,  το νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικούς ψυχολόγους, καθ’όλη τη διάρκεια των εξετάσεων και των θεραπειών.
  • Η επιστημονική ομάδα του Ιατρείου Διερεύνησης Υπογονιμότητας (ΙΔΥ) της Βιοκλινικής Αθηνών μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάθε είδους προβλημάτων υπογονιμότητας.

Διαθεσιμότητα

Επιλέξτε την κλινική που σας ενδιαφέρει για να μάθετε περισσότερα για το αντίστοιχο τμήμα ελέγχου υπογονιμότητας