fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης

Του Παναγιώτη Γλεντή Βιοκλινική

Η σύγχρονη, ανώδυνη µέθοδος για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώµατος

 Οι κήλες προκαλούνται όταν κάποια σηµεία του µυϊκού τοιχώµατος της κοιλίας είτε εξασθενούν είτε χαλαρώνουν, µε αποτέλεσµα µέσα από αυτά να περνάει και να προβάλλει ένας σάκος που περιέχει ολόκληρο ή µέρος κάποιου ενδοκοιλιακού οργάνου (π.χ., έντερο, ουροδόχος κύστη κ.λπ.).

Ποιοι παθαίνουν συχνότερα κήλες;

Οι κήλες εµφανίζονται µε µεγαλύτερη συχνότητα είτε σε άτοµα που για κάποιο λόγο έχουν αυξηµένες ενδοκοιλιακές πιέσεις (έγκυοι, εργαζόµενοι σε βαριές εργασίες, άνθρωποι µε χρόνια δυσκοιλιότητα, αθλητές κ.λπ.) είτε σε κάποια των οποίων το κοιλιακό τοίχωµα έχει χαλαρώσει (παχύσαρκοι ασθενείς, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ανοικτές επεµβάσεις κοιλίας κ.λπ.). Επίσης, κάποιες κήλες οφείλονται σε συγγενή προδιάθεση, όπως, π.χ., οι βουβωνοκήλες και οι οµφαλοκήλες, που εµφανίζονται συχνά κατά τη γέννηση.

Πόσων ειδών κήλες υπάρχουν;

Οι κήλες χωρίζονται σε δύο µεγάλες κατηγορίες:

1.Οι εξωτερικές, οι οποίες είναι εµφανείς και γίνονται εύκολα αντιληπτές, π.χ., βουβωνοκήλη, µηροκήλη, οµφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, κήλη λευκής γραµµής, µετεγχειρητική κοιλιοκήλη, κήλη Spieghel, κιρσοκήλη.

2.Οι εσωτερικές, οι οποίες δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τον ίδιο τον ασθενή και χρειάζεται να διαγνωστούν από τον εξειδικευµένο χειρουργό, π.χ., διαφραγµατοκήλη, κήλη θυρεοειδούς τρήµατος και η συχνότερη µορφή κήλης των αθλητών ή αλλιώς το σύνδροµο των κοιλιακών προσαγωγών.

Σύνδροµο κοιλιακών προσαγωγών (κήλη των αθλητών)

Η κήλη των αθλητών είναι µια ιδιαίτερη και πολύ συχνή επώδυνη κατάσταση, που οφείλεται στον τραυµατισµό είτε των ορθών κοιλιακών µυών είτε των προσαγωγών στο σηµείο ένωσής τους µε το ηβικό οστό. Αντίθετα µε τις υπόλοιπες κήλες, ο ασθενής δεν ψηλαφά κάτι εξωτερικά και η διάγνωση µπαίνει µε την κλινική εξέταση από τον ειδικό χειρουργό.

Είναι µια κατάσταση η οποία, αν µείνει χωρίς θεραπεία, περιορίζει λόγω του πόνου που προκαλεί τη συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας και αναγκάζει πολλές φορές τον αθλητή να σταµατήσει προπονήσεις και αγώνες.

Η κήλη των αθλητών εµφανίζεται συνηθέστερα στους αθλητές που ασχολούνται µε αθλήµατα όπως ποδόσφαιρο, πάλη ή πολεµικές τέχνες, αθλήµατα στίβου κ.λπ.

Σε αρχικά στάδια αυτή η κατάσταση αντιµετωπίζεται συντηρητικά, αλλά, αν υποτροπιάσει, πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά είτε µε λαπαροσκοπική είτε µε ροµποτική µέθοδο. Η διάρκεια αποθεραπείας µετά τη χειρουργική διόρθωση κυµαίνεται από 6 έως 12 εβδοµάδες, ανάλογα µε το άθληµα στο οποίο δραστηριοποιείται ο αθλητής.

Ποιες κήλες είναι επικίνδυνες;

Όλες οι κήλες παρουσιάζουν έναν βασικό κίνδυνο, τον κίνδυνο της περίσφιξης. Περίσφιξη συµβαίνει όταν το σπλάγχνο εγκλωβιστεί µέσα στο άνοιγµα της κήλης, οπότε ο ασθενής παρουσιάζει πολύ ισχυρό πόνο. Αντίθετα µε ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσµος, µεγαλύτερο κίνδυνο περίσφιξης έχουν οι µικρές κήλες παρά οι πιο µεγάλες.

Η περισφιγµένη κήλη είναι επείγουσα κατάσταση και χρειάζεται άµεση χειρουργική αντιµετώπιση, λόγω του κινδύνου να συµβεί ισχαιµία και νέκρωση του εντέρου.

Μια περισφιγµένη κήλη η οποία θα καθυστερήσει να αντιµετωπιστεί χειρουργικά έχει τον κίνδυνο είτε να χρειαστεί αφαίρεση τµήµατος του εντέρου (που θα έχει νεκρωθεί) είτε σε πιο παραµεληµένες καταστάσεις υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και να απειληθεί σοβαρά η ζωή του ασθενούς.

Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες µέθοδοι αντιµετώπισης των κηλών;

Οι πιο σύγχρονες µέθοδοι αντιµετώπισης των κηλών είναι η λαπαροσκοπική, η ροµποτική και η µέθοδος της µιας οπής (SinglePort).

Λαπαροσκοπική και ροµποτική θεραπεία των κηλών

Από τις πιο εξελιγµένες και σύγχρονες µεθόδους στη χειρουργική αποκατάσταση των κηλών είναι η λαπαροσκοπική και η ροµποτική µέθοδος (µε τη µέθοδο DaVinci).

Με τις µεθόδους αυτές, που είναι ελάχιστα επεµβατικές, αποφεύγουµε τη δηµιουργία τοµής στην κοιλιά και ως εκ τούτου ο ασθενής παρουσιάζει ελάχιστο µετεγχειρητικό πόνο και επιστρέφει άµεσα στις καθηµερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Οι επεµβάσεις αυτές διαρκούν περίπου 30 λεπτά. Χρησιµοποιούµε 2 ή 3 µικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωµα, µέσα από τις οποίες τοποθετούµε ένα ειδικό πλέγµα στο χάσµα της κήλης.

Τα ειδικά συνθετικά πλέγµατα που χρησιµοποιούµε είτε στη λαπαροσκοπική είτε στη ροµποτική µέθοδο εξασφαλίζουν ώστε να καλυφθεί το χάσµα χωρίς τάση (tensionfreehernioplasty). Αυτό επιτυγχάνει και την απόλυτη και οριστική αντιµετώπιση του προβλήµατος και αποφεύγονται οι µελλοντικές υποτροπές.

Αποκατάσταση κήλης µε µία οπή (Single Port Hernia Repair)

Μία από τις πιο σύγχρονες µεθόδους της λαπαροσκοπικής χειρουργικής που εφαρµόζουµε είναι η αποκατάσταση κήλης µέσω µίας µόνο οπής που γίνεται στο κοιλιακό τοίχωµα. Η µέθοδος είναι ακόµα λιγότερο επεµβατική και το µετεγχειρητικό και αισθητικό αποτέλεσµα για τον ασθενή είναι άριστο.

 

Παναγιώτης Κ. Γλεντής MD, Ph.D
Ειδικός Λαπαροενδοσκόπος – Χειρουργός Βαριατρικής Χειρουργικής,
Επιστηµονικός Συνεργάτης ΒιοKλινικής Πειραιά και Αθηνών

2019-01-08T18:08:09+00:00