fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση. Η ενισχυμένη super-πτύχωση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας

Του Γεώργιου Σκρέκα Βιοκλινική Αθηνών

Παχυσαρκία είναι η υπερβολική αποταμίευση λίπους που προκαλεί σοβαρές μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον οργανισμό. 

Για πολλά χρόνια η σοβαρότητα αυτής της πάθησης είχε υποτιμηθεί από τον ιατρικό κόσμο, νεότερα όμως δεδομένα συνετέλεσαν ώστε να αλλάξει ριζικά αυτή η αντίληψη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό πρόβλημα αλλά μια επίμονη και εξελισσόμενη νόσος που φθείρει τον οργανισμό και στη διαδρομή της επιπλέκεται με άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και νοσήματα του σκελετού και των αρθρώσεων.

Δυστυχώς οι πιο σοβαρές μορφές παχυσαρκίας (ΒΜΙ>35) δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία με δίαιτες. Στις περιπτώσεις αυτές, τη λύση δίνουν μόνο οι βαριατρικές επεμβάσεις.

Η γαστρική πτύχωση είναι μια απο τις νεότερες τεχνικές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας που ανήκει στην κατηγορία των επεμβάσεων περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου. Το σπουδαίο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι δεν απαιτείται αφαίρεση στομάχου, ούτε εμφύτευση ξένου υλικού. Το στομάχι αναδιπλώνεται προς το εσωτερικό του με ειδικές ραφές και παίρνει μορφή σωλήνα όπως και στο γαστρικό μανίκι (sleeve) χωρίς να αφαιρεθεί κάποιο τμήμα του. Η γαστρική πτύχωση καταργεί τον αποθηκευτικό χώρο του στομάχου (θόλο), αφήνοντας την δίοδο των τροφών ανεπηρέαστη.

Η λαπαροσκοπική ενισχυμένη γαστρική πτύχωση

Η νέα τεχνική της ενισχυμένης γαστρικής πτύχωσης που εφαρμόζουμε τα τελευταία 5 χρόνια, είναι η πιό ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση πολλαπλής πτύχωσης. Η συγκεκριμένη τεχνική εξέλιξη αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία που εγώ και οι συνεργάτες μου δημοσιεύσαμε ήδη στον διεθνή ιατρικό τύπο (Obesity Surgery, 2011). Η διαφορά απο τις προηγούμενες τεχνικά «πρωτόγονες» πτυχώσεις (απλή και τριπλη πτύχωση) έγκειται στο ότι η αναδίπλωση του στομάχου γίνεται με πενταπλές ραφές (πενταπλή πτύχωση) ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της συρραφής, σε δύο διαδοχικά επίπεδα για μεγαλύτερη στεγανότητα και ασφάλεια. Επίσης χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό απορροφήσιμα ράμματα, πράγμα που εξαλείφει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων απο αντίδραση του οργανισμού στο υλικό των ραμάτων. Με τη συγκεκριμένη τεχνική οι επιπλοκές εκμηδενίζονται και η πλειοψηφία των ασθενών χάνει το 70-90% του παραπανήσιου βάρους μέσα σε 10-12 μήνες. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά σε όλους σχεδόν τους ασθενείς με μηδενικό δείκτη επιπλοκών. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 40 λεπτά και η παραμονή στην κλινική 1-2 ημέρες. Η έλλειψη επιπλοκών, η άμεση ανάρρωση, η αναστρεψιμότητα και η εξαιρετική προοπτική απώλειας βάρους καθιστούν την ενισχυμένη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση μια αξιόλογη εναλλακτική βαριατρική επέμβαση.

Η μέθοδος προσφέρεται για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου (γαστρεκτομή sleeve).

Πλεονεκτήματα της ενισχυμένης γαστρικής πτύχωσης

  1. Δεν υπάρχουν σηπτικές ή σοβαρές απώτερες επιπλοκές.
  2. Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά στον οργανισμό.
  3. Η επέμβαση είναι πλήρως αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμάτων ο στόμαχος ανακτά την αρχική του μορφή.
  4. Απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες) και η ανάρρωση είναι άμεση.
  5. Έχει το χαμηλότερο κόστος απο όλες τις επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας (~3000 Euro).

Συχνές ερωτήσεις για την επέμβαση γαστρικής πτύχωσης

Χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής μετά τη γαστρική πτύχωση;

Η γαστρική πτύχωση δεν δημιουργεί δυσαπορρόφηση. Εφ όσον η διατροφή είναι ισορροπημένη δεν υπάρχει ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων διατροφής, όπως βιταμίνες.

Η γαστρική πτύχωση είναι αναστρέψιμη μέθοδος;

Η πτύχωση μπορεί να αναστραφεί αφαιρώντας τα ράμματα που συγκρατούν διπλωμένο το στομάχι. Ωστόσο η ανάκτηση χώρου στο στομάχι θα επιφέρει ίσως και ανάκτηση βάρους.

Η πτύχωση και η χωρητικότητα του στομάχου, προσαρμόζονται ανάλογα με την επιθυμητή απώλεια βάρους;

Αυτό είναι ένας μύθος. Το στομάχι είναι ένα μυώδες όργανο με μεγάλη ελαστικότητα και δυνατότητα διάτασης. Η πτύχωση οφείλει να καταργήσει όλο τον αποθηκετευτικό χώρο του στομάχου για να έχουμε ένα καλό βαριατρικό αποτέλεσμα (νόμος του όλα ή τίποτα).

Υπάρχει πιθανότητα διαφυγής και ενδοκοιλιακής λοίμωξης με τη γαστρική πτύχωση;

Μόνο με τις τεχνικά πρωτόγονες πτυχώσεις (διπλή, τριπλή). Ποτέ με την ενισχυμένη τεχνική.

 

Σκρέκας Γεώργιος, Χειρουργός IFSO B/S, EAES

2019-10-04T14:39:33+00:00