fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή: η πιο σύγχρονη λύση για τους πολύποδες και τις πέτρες στη χολή

Του Αλέξανδρου Γιακουστίδη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Η χοληδόχος κύστη αποτελεί έναν μικρό σάκο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης της χολής.

Η χολή παράγεται από το ήπαρ, χρησιμεύει στην πέψη των τροφών και μεταφέρεται μέσω των χοληφόρων αγγείων στο δωδεκαδάκτυλο.

Η πιο συχνή πάθηση της χολοδόχου κύστης είναι η χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή όπως λέγεται κοινώς. Η χολολιθίαση μπορεί να υπάρχει σε αρκετούς ανθρώπους και να μην το γνωρίζουν.

Είναι μια πάθηση που αφορά πολύ συχνά το γυναικείο πληθυσμό αλλά φυσικά επηρεάζει και τους άνδρες.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία (αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης σε άτομα άνω των 40 ετών), η απότομη απώλεια βάρους, η διατροφή πλούσια σε λίπη.

Η χολολιθίαση μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα κολικού χοληφόρων, δηλαδή πόνου στην κοιλιακή χώρα, δυσπεψίας και ναυτίας. Η παρουσία χολολίθων μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές φλεγμονής όπως είναι η χολοκυστίτιδα.

Επίσης, σημαντική επιπλοκή είναι η παγκρεατίτιδα όπου προκαλείται φλεγμονή του παγκρέατος που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά κλινική κατάσταση, αλλά και η πιθανότητα να «δραπετεύσει» λίθος στο χοληδόχο πόρο (χοληδοχολιθίαση.

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν προκαλεί προβλήματα στην πέψη των τροφών εφόσον η χολή περνάει κατευθείαν στο δωδεκαδάκτυλο και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για αποθήκευση της.

Η ιδανική αντιμετώπιση της χολολιθίασης είναι χειρουργική, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Υπό γενική αναισθησία, το χειρουργείο περιλαμβάνει μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα ώστε να περάσουν η κάμερα και τα εργαλεία εντός της κοιλιακής χώρας και να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Με την τεχνική της ενδοδερμικής ραφής των τομών στο τέλος της επέμβασης καταφέρνουμε το επιθυμητό κοσμητικό αποτέλεσμα ώστε να μην υπάρχει διακριτή ουλή.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και ρομποτικά, ανάλογα με την προτίμηση του ασθενούς.

Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί διεγχειρηρητικά να γίνει απεικόνιση με χολαγγειογραφία ή διερεύνηση του χοληδόχου πόρου ώστε να αποκλειστεί η παρουσία λίθων εντός του χοληδόχου πόρου για μία ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Κάποιες φορές, αξίζει να σημειωθεί, ο απεικονιστικός έλεγχος δείχνει «χολική λάσπη» και όχι ξεκάθαρα πέτρες στη χοληδόχο κύστη.

Εφόσον αυτό το εύρημα συνοδεύεται από συμπτωματολογία – κοιλιαλγία, ναυτίες – απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, για να διαπιστωθεί αν η χολική λάσπη και ίσως συνοδός μικρολιθίαση ευθύνεται για τη κλινική συμπτωματολογία όποτε και η αντιμετώπιση θα είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Επίσης οι πολύποδες χοληδόχου κύστης χρήζουν στενής ιατρικής παρακολούθησης, επειδή μπορεί να μετεξελιχθούν σε καρκίνο.

Και στην περίπτωση των πολυπόδων, συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση της χολοδόχου κύστης, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Dr Αλέξανδρος Γιακουστίδης

MD PhD FRCS, Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία ήπατος, παγκρέατος, γαστρεντερικού και στη λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική.

Info:
Ο Dr Αλέξανδρος Γιακουστίδης MD PhD FRCS, είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία ήπατος, παγκρέατος, γαστρεντερικού και στη λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική. Εχει μετεκπαιδευτεί και εργαστεί στο Λονδίνο καθώς και σε ΗΠΑ και Γαλλία. Πλέον εργάζεται στην Ελλάδα και έχει δημιουργήσει το Thessaloniki Surgical Oncology Clinic και το Thessaloniki Gallbladder Clinic στα πρότυπα αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού ενώ συνεχίζει να διατηρεί τη θέση Consultant (Χειρουργού Διευθυντή NHS) στην Αγγλία. Έχει βραβευθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας, η Ιαπωνική Εταιρία Χειρουργικής Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων και η LAP Research UK.

2020-07-01T17:36:33+00:00