fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Λαπαροσκοπικό γαστρικό μανίκι (sleeve)

Του Παναγιώτη Γλεντή Βιοκλινική  


Η λαπαροσκοπική κάθετη sleeve γαστρεκτομή (Laparoscopic vertical sleeve gastrectomy – LVSG), από τις πιο δημοφιλείς λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παχυσαρκίας τελευταία, αρχικά εφαρμόστηκε το 1993 από τον Dr Jamieson στην Αυστραλία (Obesity Surgery 1993). 

Το 2001 ο Dr Gagner στη Νέα Υόρκη τελειοποίησε τη μέθοδο στη μορφή που την εφαρμόζουμε σήμερα.

Πολλοί χειρουργοί παχυσαρκίας ακολούθως, σε όλο τον κόσμο, υιοθέτησαν και έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές της μεθόδου.

Αυτή η λαπαροσκοπική επέμβαση παχυσαρκίας επιτυγχάνει την απώλεια βάρους με τη μείωση της τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής.

Είναι μια περιοριστική, δηλαδή, επέμβαση παχυσαρκίας. Αυτό γίνεται με την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου (του μείζονος τόξου) και κάνοντας το στομάχι έναν λεπτό σωλήνα σαν μανίκι, χωρίς όμως να διαταράσσεται η φυσιολογική δίοδος της τροφής και χωρίς να προκαλείται δυσαπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.

Τα νεύρα του στομάχου και του πυλωρού παραμένουν άθικτα, εξασφαλίζοντας τη φυσιολογική λειτουργικότητα του στομάχου. Το μόνο που συμβαίνει είναι η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου και δεν αλλάζει καθόλου η φυσιολογία του.

Στη συγκεκριμένη λαπαροσκοπική επέμβαση παχυσαρκίας δεν γίνεται καμία παράκαμψη στο στομάχι και έτσι αποφεύγουμε απώτερες επιπλοκές, όπως τα αναστομωτικά έλκη, οι ελλείψεις βιταμινών και η απόφραξη του εντέρου (μετεγχειρητικός ειλεός).

Πλεονεκτήματα

Η λαπαροσκοπική κάθετη sleeve γαστρεκτομή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη μέτρια, βαριά νοσογόνο και υπερνοσογόνο παχυσαρκία, έναντι των παλαιότερων τύπων κάθετων γαστροπλαστικών:

  1. Αντί να χρησιμοποιούνται ξένα σώματα (συνθετικοί δακτύλιοι, πλέγματα πολυπροπυλενίου κ.λπ.), μειώνεται σημαντικά η δραστική χωρητικότητα του στομάχου, χωρίς να αφήνεται κανένα ξένο σώμα στον οργανισμό.
  2. Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της γρελίνης (Grehlin). Η γρελίνη (Grehlin) είναι μια ορμόνη που προκαλεί έντονη πείνα, λαιμαργία και βουλιμία. Μετά την επέμβαση, τα επίπεδα αυτής της ορμόνης στο αίμα μειώνονται δραστικά, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της όρεξης και τη δραστική μείωση του βάρους.
  3. Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι αυτό που μπορεί να διαταθεί περισσότερο. Το στομάχι που μένει, το οποίο έχει το σχήμα σωλήνα, διατείνεται πολύ λιγότερο στο πέρασμα των ετών, με αποτέλεσμα η επέμβαση να διατηρεί τα πλεονεκτήματά της έπειτα από χρόνια και η μείωση του βάρους να διατηρείται. Ο πρώην παχύσαρκος διατηρεί το χαμηλό σωματικό βάρος που κέρδισε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
  4. Τέλος, με το να μην αφήνονται ξένα σώματα στον οργανισμό αποφεύγονται επιπλοκές, όπως οι διαπυήσεις, οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις, η εντερική απόφραξη, η διάβρωση και η διάτρηση του στομάχου.

Συχνές ερωτήσεις – FAQ

Πόσο μέγεθος θα έχει το στομάχι μου μετά την επέμβαση;

Αυτό εξαρτάται από τον χειρουργό που κάνει την επέμβαση. Ανάλογα με το πόσο στενό θα κάνει το γαστρικό μανίκι, η χωρητικότητα μπορεί να είναι από 50 έως 250 ml.

Το ιδανικό μέγεθος έχει βρεθεί πως είναι τα 80-120 ml, ανάλογα με το βάρος που πρέπει να χάσει ο παχύσαρκος.

Η χωρητικότητα αυτή είναι η καλύτερα ανεκτή από τον ασθενή, χωρίς να διακινδυνεύουμε την αποτελεσματικότητα της επέμβασης στη μείωση των κιλών.

Είναι ασφαλής η αφαίρεση του τμήματος του στομάχου;

Η συρραφή του στομάχου (τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες μέχρι να επουλωθεί) ενέχει τον κίνδυνο της διαρροής, κίνδυνος ο οποίος δεν υπάρχει στην τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου ή στην επιμήκη γαστρική πτύχωση.

Η συρραφή, που γίνεται με ειδικά συρραπτικά μηχανήματα σε τρεις σειρές συρραφής, η καλή γνώση της τεχνικής και η εμπειρία του χειρουργού μειώνουν τον κίνδυνο κάτω από 1%.

Θα χρειάζομαι βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής μετά την επέμβαση;

Οι ανεπάρκειες βιταμινών είναι σπανιότατες με αυτή την επέμβαση, καθώς δεν υπάρχει εντερική παράκαμψη και δυσαπορρόφηση.

Εφόσον η διατροφή είναι ισορροπημένη, δεν χρειάζονται συμπληρώματα κανενός είδους.

Τι θα τρώω μετά την επέμβαση;

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση η δίαιτα περιλαμβάνει υδαρείς τροφές, όπως σούπες, γάλα και άλλα υγρά, και ακολούθως μαλακές τροφές για ακόμα έναν μήνα.

Έπειτα από αυτή την περίοδο, η διατροφή απελευθερώνεται, όμως τα ιδανικά και ταχύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Πόσα κιλά θα χάσω και σε πόσο χρόνο;

Η sleeve γαστρεκτομή επιτυγχάνει έως 85% απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους.

Το βάρος αυτό χάνεται σε μεγάλο ποσοστό τον πρώτο χρόνο από την επέμβαση, ενώ ο παχύσαρκος συνεχίζει να χάνει βάρος μέχρι τα τρία χρόνια, οπότε και επιτυγχάνεται ο στόχος του επιθυμητού βάρους, το οποίο και σταθεροποιείται.

Πώς θα διατηρήσω τα αποτελέσματα της επέμβασης για πολλά χρόνια;

Η διατήρηση του βάρους επιτυγχάνεται με την παράλληλη εκπαίδευση του ασθενούς να ακολουθεί υγιείς διατροφικές συνήθειες.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ο «χρυσός» κανόνας για να διατηρηθεί το φυσιολογικό σωματικό βάρος επί μακρόν.

2018-09-13T15:55:31+00:00