fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Nέα θεραπεία του άσθματος

Του Ελευθέριου Βρουβάκη Βιοκλινική Πειραιά

Νέα θεραπεία του άσθματος και της ΧΑΠ

Περίπου το 50% από όσους πάσχουν από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια δεν το γνωρίζουν!

Το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ανήκουν στις  χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Και οι δύο παθήσεις οδηγούν σε περιορισμό της καθημερινής διαβίωσης των ασθενών αλλά μπορεί να αποβούν και μοιραίες σε περιπτώσεις που οι πάσχοντες μένουν χωρίς φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Η θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων (άσθμα, ΧΑΠ) έχει βελτιωθεί με την ανάπτυξη των κατευθυντήριων οδηγιών. Εν τούτοις η χορήγηση πολλαπλών εισπνεόμενων δόσεων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ έχει δείξει ότι οδηγεί στην υποθεραπεία της νόσου.

Σημαντικός είναι ο ρόλος των συσκευών στη θεραπεία τόσο του άσθματος όσο και της ΧΑΠ. Η σωστή συμμόρφωση οδηγεί σε ρυθμισμένους ασθενείς χωρίς συμπτώματα ενώ αποφεύγονται οι παρενέργειες, οι επιπλοκές και οι επιπλέον ανακουφιστικές εισπνοές.

Ειδικότερα το άσθμα επηρεάζει όλες τις ηλικίες και είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος στην παιδική, εφηβική και παραγωγική ηλικία. Το άσθμα αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τη δημόσια υγεία, αφού το κόστος είναι πολύ υψηλό και γίνεται ακόμη υψηλότερο όταν η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Το υποθεραπευμένο άσθμα αποτελεί σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Πάνω από το 50% των ασθενών με άσθμα δεν ελέγχουν τα συμπτώματά τους και αναγκάζονται να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους ενώ δεν απολαμβάνουν πολλές από τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές.

Το άσθμα και η ΧΑΠ είναι παθήσεις που επηρεάζουν διαφορετικά τους ασθενείς ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.

Ειδικά στη ΧΑΠ η σταδιακή έκπτωση από δραστηριότητες όπως το περπάτημα, τα ψώνια και η άσκηση είναι ένδειξη των πρώτων σταδίων της νόσου. Οπως σε όλες τις χρόνιες παθήσεις έτσι και στην ΧΑΠ η μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων προκαλεί αίσθημα δυσφορίας ενώ κατάθλιψη και αίσθημα φόβου μπορεί να εκδηλωθούν με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της πάθησης.

Το 8,4% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα άνω των 35 ετών που υπήρξαν καπνιστές πάσχουν από ΧΑΠ σύμφωνα με τη μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δυστυχώς όμως περίπου το 50% δεν το γνωρίζει. Η σωστή αντιμετώπιση αλλά και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Η μείωση των συμπτωμάτων συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Καπνιστές άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε λειτουργικό έλεγχο αναπνοής.

Τα πολύπλοκα σχήματα εισπνεόμενων φαρμάκων με διαφορετικές συσκευές λειτουργούν αποτρεπτικά στη σωστή λήψη και ρύθμιση των αναπνευστικών ασθενών.

Η είσοδος του νέου διπλού συνδυασμού (φουροϊκή φλουτικαζόνη και βιλαντερόλη), μια φορά την ημέρα, αποτελεί επανάσταση για τη ρύθμιση του άσθματος και τη θεραπεία της ΧΑΠ.

Ο συνδυασμός φουροϊκής φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης με μία δόση, μία φορά την ημέρα, προσφέρει 24ωρη κάλυψη σε ασθενείς με άσθμα, με ταυτόχρονη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και μείωση των παροξύνσεων κατά 25% ανά ασθενή ανά έτος.

Η δραστική μείωση της ανάγκης για ανακουφιστική θεραπεία πάνω από 30 ημέρες τον χρόνο σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με εισπνεόμενη κορτιζόνη αποτελεί σημαντικό στατιστικό στοιχείο, ενώ με τη λήψη του νέου συνδυασμού οι ασθενείς με άσθμα παραμένουν ασυμπτωματικοί περισσότερο από 45 ημέρες τον χρόνο συγκριτικά με μονοθεραπεία με εισπνεόμενη κορτιζόνη.  Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα στη ΧΑΠ. Η μείωση των παροξύνσεων στους ασθενείς με ΧΑΠ αγγίζει το 30% σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με βρογχοδιασταλτική αγωγή.

Η βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας μαζί με τη  μείωση των παροξύνσεων στη ΧΑΠ με τη λήψη του νέου διπλού συνδυασμού είναι στοιχεία που επιτρέπουν στους ασθενείς να αντιληφθούν από την πρώτη μέρα τη βελτίωση που επιφέρει η νέα θεραπεία στην καθημερινότητά τους βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Ο κ. Ελευθέριος Βρουβάκης είναι Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος, Διευθυντής του Πνευμονολογικού Εργαστηρίου της Βιοκλινικής Πειραιά.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βιοκλινική Πειραιά: 210 4582200, Φιλλελήνων 34, 18536, Πειραιάς

2018-05-09T12:12:18+00:00