fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα – Διάγνωση – Αντιμετώπιση

Του Κωνσταντίνου Μακαρούνη Βιοκλινική Αθηνών

Τι είναι οι ουρολοιμώξεις;

Οι ουρολοιμώξεις είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, τους μύκητες και σπανιότερα τους ιούς. 

Αποτελούν τον 2ο πιο συχνό τύπο λοιμώξεων στον άνθρωπο και είναι ιδιαίτερα συχνές στις γυναίκες όπου 1 στις 2 κινδυνεύουν να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους.

Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο.

Το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των λοιμώξεων ανεξάρτητα οργάνου εντόπισης, ενώ τα χλαμύδια και τα μυκοπλάσματα εμπλέκονται συχνότερα σε λοιμώξεις της ουρήθρας, του προστάτη και σπανιότερα της κύστης.

Τοπογραφικά ταξινομούνται σε λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου ουροποιητικού ενώ με βάση το όργανο σε:

  • ουρηθρίτιδα,
  • προστατιτίδα,
  • κυστιτίδα
  • και πυελονεφρίτιδα όταν η λοιμώξη αφορά τους νεφρούς.

Οι γυναίκες είναι σαφώς περισσότερο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους, αφού η γυναικεία ουρήθρα είναι πολύ μικρότερη (4εκ.) από του άντρα και απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, με συνέπεια την γρήγορη είσοδο στην κύστη των βακτηρίων που φυσιολογικά υπάρχουν.

Οι ουρολοιμώξεις στους άντρες δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρές και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Οι νέες γυναίκες, συνήθως αναφέρουν συχνουρία, κάψιμο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση, ενώ δεν αποκλείεται και η παρουσία αίματος, ιδιαίτερα στο τέλος της ούρησης.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι άντρες μπορεί να αναφέρουν αδυναμία, τρόμο και κοιλιακό άλγος, ειδικά αν συνυπάρχει πυρετός.

Τα ούρα μπορεί να φαίνονται θολά, σκούρα ή αιματηρά και δύσοσμα.

Συνήθως οι απλές κυστίτιδες δεν προκαλούν πυρετό.

Η εμφάνιση πυρετού σημαίνει ότι η μόλυνση έχει προχωρήσει στους νεφρούς ή στον προστάτη και είναι ένδειξη άμεσης φαρμακευτικής αντιμετώπισης και πιθανότατα νοσηλείας για περαιτέρω διερεύνηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ουρολοίμωξης;

Αρχικά απαιτείται γενική και καλλιέργεια ούρων.

Η γενική ούρων θα αναδείξει την ύπαρξη πυοσφαιρίων και μικροβίων στα ούρα, ενώ η καλλιέργεια ούρων θα εντοπίσει το μικρόβιο μετά από περίπου 48 ώρες.

Μαζί με τον εντοπισμό του μικροβίου, καθορίζονται και τα κατάλληλα αντιβιοτικά, για να το καταπολεμήσουν (αντιβιόγραμμα).

Η συλλογή των ούρων θα πρέπει να γίνει προσεκτικά σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο, ύστερα από πλύσιμο των γεννητικών οργάνων.

Σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις απαιτούνται επιπλέον ειδικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα (π.χ. υπερηχογράφημα νεφρών και κύστης, πυελογραφία ή αξονική τομογραφία και κυστεοσκόπηση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ουροποιητικό σύστημα αποικίζεται και από μικρόβια που δεν ανιχνεύονται με τις συνήθεις τεχνικές καλλιέργειας και έτσι σε περιπτώσεις υποτροπιαζουσών λοιμώξεων μπορεί να απαιτηθεί η χρήση μοριακών ή άλλων τεχνικών κατά την κρίση του θεράποντα ιατρού.

Ποιες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για ουρολοιμώξεις;

Κακή υγιεινή:

Η μη καθημερινή υγιεινή της πρωκτογεννητικής περιοχής, η λανθασμένη φορά από πίσω προς τα μπρος κατά το σκούπισμα και η χρήση ακατάλληλων σκευασμάτων υγιεινής.

Κακές συνήθειες ούρησης:

Αναβολή της ούρησης, γυναικεία ούρηση σε όρθια θέση με συνέπεια τη μη χάλαση των μυών του πυελικού εδάφους.

Σεξουαλικές πρακτικές:

Η σεξουαλική πράξη (χρήση λιπαντικών, αυξηση θερμοκρασίας λόγω τριβής, πρωκτικό σέξ, κ.α) αποτελεί τη συχνότερη αιτία ουρολοιμώξεων.

Μέθοδοι Αντισύλληψης:

Στις γυναίκες που χρησιμοποιούν διάφραγμα ή σπερματοκτόνες ουσίες για αντισύλληψη.

Στάση των ούρων:

Οποιαδήποτε αιτία δημιουργεί απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα και εμποδίζει τη ροή και την πλήρη αποβολή των ούρων–όπως οι πέτρες και η υπερτροφία προστάτη.

Νευρογενής κύστη:

Άτομα με νευρολογικά προβλήματα.

Ουροκαθετήρας:

Αποτελεί ξένο σώμα για τον οργανισμό, άρα και αιτία λοίμωξης.

Σακχαρώδης διαβήτης:

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν «τροφή» για τα μικρόβια, και γιατί η πάθηση συχνά συνοδεύεται από νευροπάθεια της κύστης.

Τι είναι οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις;

Είναι η εμφάνιση συχνών ουρολοιμώξεων.

Το 20% των νεαρών γυναικών, μετά την πρώτη ουρολοίμωξη, θα έχει υποτροπή.

Κάθε επιπλέον επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο επανάληψης.

Έτσι, κάποιες γυναίκες έχουν τρία ή περισσότερα επεισόδια κάθε χρόνο.

Σε μερικές από αυτές, οι υποτροπές θα σταματήσουν σε 1-2 χρόνια, αν αντιμετωπιστούν σωστά με έντονη προσπάθεια στην πρόληψη.

Ενώ στους άντρες συμβαίνουν, αν συνυπάρχουν άλλες παθήσεις, όπως υπερτροφία προστάτη, χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης ή νευρογενής κύστη (παραπληγικοί).

Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις;

Απαραίτητη η εφαρμογή γενικών μέτρων πρόληψης:

  • Λήψη άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ούρηση με την πρώτη επιθυμία και σε καθιστή θέση για τις γυναίκες
  • Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής

Ο γιατρός θα συστήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό και τη διάρκεια της θεραπείας, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενή, το είδος του μικροβίου και το αντιβιόγραμμα.

Στις περιπτώσεις όπου συνυπάρχει κάποια πάθηση στο ουροποιητικό, όπως λίθος ή υπερτροφία του προστάτη, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το αίτιο.

2018-05-09T12:09:27+00:00