fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

PNOΕ

Η πρώτη χαμηλού κόστους φορητή συσκευή ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής

Σε µια εποχή που χιλιάδες νέοι Έλληνες επιστήµονες αναζητούσαν ευκαιρίες για επαγγελµατική ανέλιξη εκτός εθνικών συνόρων, εµπιστεύτηκαν την πατρίδα τους, γύρισαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, εργάστηκαν σκληρά, οργάνωσαν την οµάδα τους και πέτυχαν στον τοµέα της υψηλής καινοτόµου ιατρικής τεχνολογίας, δηµιουργώντας ένα καινοτόµο προϊόν, που κατακτά ήδη τις διεθνείς αγορές. 

Τους συναντήσαµε στα γραφεία της θερµοκοιτίδας mbriyo στην Αθήνα, πρόκειται για τους Παναγιώτη Παπαδιαµάντη και Απόστολο Ατσαλάκη, απόφοιτους και οι δύο του ΕΜΠ και ιδρυτές της PNOE, µιας ελληνικής εταιρείας ευρωπαϊκού βραχίονα της Endo Medical, που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ από τα µέσα της δεκαετίας του 2000.

Η PNOE σχεδίασε και κατασκεύασε την πρώτη χαµηλού κόστους φορητή συσκευή ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής, που είναι σε θέση να αξιολογήσει την καρδιοαναπνευστική, τη µυϊκή και τη µεταβολική κατάσταση ενός ατόµου. 

Ταυτόχρονα, βρίσκει εφαρµογή σε δύο βασικές αγορές:

  • Διάγνωση καρδιοαναπνευστικών νοσηµάτων και
  • Bελτιστοποίηση του προπονητικού προγράµµατος και της διατροφής αθλητών

Ποια είναι, όµως, τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της Ελλάδας σε σχέση ακόµη και µε τη Σίλικον Βάλεϊ  που τους έκανε να γυρίσουν πίσω; Τους δικαίωσε η απόφασή τους; 

Η σχέση ποιότητας και κόστους για την ανάπτυξη µιας ιδέας σε πράξη στην Ελλάδα στον τοµέα της τεχνολογίας -και όχι µόνον- είναι ασύγκριτα το µεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτηµα της πατρίδας µας, επισηµαίνουν. Στην Ελλάδα, παρά το brain drain, υπάρχει ακόµη πολύ ικανό ανθρώπινο δυναµικό, πραγµατικά ταλέντα στον τοµέα τους, που µπορεί να συγκροτήσει µια οµάδα που απαιτείται για να γίνει µια ιδέα, «επιχειρείν», προϊόν που θα διατεθεί στη διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδοµές, όπως, για παράδειγµα, στον τοµέα των τηλεπικοινωνιών, που επιτρέπουν στις οµάδες να διατηρούν ταχεία επικοινωνία, πρόσβαση µε όλο τον κόσµο, τις αγορές που στοχεύουν και φυσικά τους ανθρώπους της οµάδας που συνεργάζονται και βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Γυρίσαµε στην Ελλάδα τον Σεπτέµβριο του 2016 από το Σαν Φρανσίσκο, έχοντας µόλις ένα αρχικό πρωτότυπο της συσκευής που θέλαµε να κατασκευάσουµε. Μέσα σε έναν χρόνο συγκροτήσαµε την οµάδα µας από δέκα άτοµα, προχωρήσαµε στην υλοποίηση της ιδέας και σήµερα είµαστε έτοιµοι πλέον για την εµπορική προώθηση τους προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Στη Σίλικον Βάλεϊ αυτό θα απαιτούσε πολύ παραπάνω χρόνο και πολλαπλάσιο, ίσως και απαγορευτικό, κόστος, µας επισηµαίνουν ο Παναγιώτης και ο Απόστολος, οι οποίοι -όπως µας αναφέρουν- γνωρίζονται από την ηλικία των 6 ετών.

Πώς ξεκίνησε και πού βρίσκεται σήµερα η PNOE;

H αρχική ιδέα της PNOΕ, όπως µας αναφέρουν, ήταν του Απόστολου και ξεκίνησε στη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήµιο του Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας, όπου φτιάχτηκε και το πρώτο πρωτότυπο της συσκευής. Στις αρχές του 2016 προχώρησαν µε τον Πάνο, ο οποίος σπούδαζε τότε στο Stanford των ΗΠΑ, στην ίδρυση της εταιρείας στη Σίλικον Βάλεϊ, εξασφαλίζοντας χρηµατοδότηση 3.000.000 δολαρίων από διεθνείς επενδυτές που εµπιστεύτηκαν τις προοπτικές του εγχειρήµατός τους. Η υλοποίηση της ιδέας σε πράξη άρχισε στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά η απόφαση για επιστροφή στην πατρίδα δεν άργησε να έρθει, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Όπως µας αναφέρουν, σήµερα η PNOE έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασίες µε διεθνή νοσοκοµεία και µε µεγάλες αλυσίδες γυµναστηρίων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφορικά µε την αξιοποίηση των ιατρικών εφαρµογών της συσκευής, υπάρχει ήδη συνεργασία µε το Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης, όπου χρησιµοποιείται η συσκευή στην κλινική παχυσαρκίας. Επίσης, το Mount Sinai Hospital θα χρησιµοποιήσει τη συσκευή σε διάφορες ιατρικές µελέτες που θα αρχίσουν τους επόµενους µήνες.

Οι συνεργασίες καλύπτουν ένα µεγάλο φάσµα ειδικοτήτων στους τοµείς της κλινικής διατροφολογίας, της αναπνευστικής και καρδιοαγγειακής λειτουργίας, της µηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του βιοµηχανικού σχεδιασµού.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκτασή της µε νέο ανθρώπινο δυναµικό, αλλά και η αναζήτηση νέας χρηµατοδότησης για την υλοποίηση των σχεδίων.

Απόστολος Ατσαλάκης
Co-founder & CEO

Παναγιώτης  Παπαδιαµάντης
Co-founder & CFO

2018-09-03T14:56:15+00:00