fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Ρινοπλαστική

Του Χρήστου Παπαμανώλη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Η πλαστική χειρουργική είναι μια σύγχρονη ιατρική ειδικότητα που είναι γνωστό πλέον ότι ασχολείται με την αποκατάσταση ή την επανόρθωση βλαβών που είτε προέκυψαν από ατυχήματα είτε από τον χρόνο ή είναι εκ γενετής δυσπλασίες.

Μιά από τις συχνότερες επεμβάσεις στο πρόσωπο είναι η αλλαγή του σχήματος της μύτης, η γνωστή ρινοπλαστική. Η μύτη είναι κεντρικό ανατομικό στοιχείο του προσώπου και το άσχημο σχήμα της επηρεάζει σημαντικά όλη την εικόνα του ατόμου. Μια γαμψή μύτη δίνει μια επιθετική εικόνα, ενώ η διόρθωση του σχήματος και του μεγέθους της γλυκαίνει και εναρμονίζει το πρόσωπο. Η απόφαση πώς θα γίνει η μύτη εξαρτάται από το σχήμα του προσώπου του ενδιαφερόμενου, το μέγεθος της μύτης, το πάχος του δέρματος, καθώς και την κατάσταση του διαφράγματος (αν είναι ευθύ ή στραβό). Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε στον υπολογιστή σε μια ψηφιακή φωτογραφία του ασθενούς μας τις αλλαγές που σκοπεύουμε να κάνουμε στο χειρουργείο και να δούμε περίπου τη μετεγχειρητική εικόνα του. Αυτό πλησιάζει πολύ στο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, ειδικά στην προφίλ φωτογραφία του ασθενούς. 

Η εγχείρηση γίνεται με γενική νάρκωση, που είναι η πλέον βολική και ασφαλής για τη συγκεκριμένη επέμβαση. Οι τομές συνήθως γίνονται στο εσωτερικό των ρουθουνιών με τρόπο ώστε να μη φαίνονται εξωτερικές τομές στο δέρμα της μύτης. Από τις τομές αυτές συνήθως αφαιρούνται τα στοιχεία που περισσεύουν, ο γνωστός ρινικός ύβος, και η ράχη της μύτης γίνεται ευθεία με ελαφριά καμπυλότητα, το ακρορίνιο ανασηκώνεται 1-2 mm ψηλότερα της ράχης και η γωνία της μύτης με το άνω χείλος διαμορφώνεται από τις 95 έως τις 105 μοίρες. Μύτες που έχουν απόκλιση από τη μέση γραμμή χρειάζονται επέμβαση και στο σκολιό (στραβό) ρινικό διάφραγμα. Με τον τρόπο αυτό διορθώνεται η κακή λειτουργία της μύτης, βελτιώνεται η ροή του αέρα και κατά συνέπεια η αναπνοή και δευτερευόντως και το σχήμα σε μία επέμβαση και μία νοσηλεία.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται από τον πλαστικό χειρουργό στη ρινοπλαστική είναι πιο συχνά οι μύτες με ρινικό ύβο (καμπούρα), με υπερτροφικό και δύσμορφο ακρορίνιο (φαρδύ, παχύ, τετράγωνο) και δευτερευόντως μύτες από διάφορες συγγενείς δυσπλασίες (χειλειοσχιστίες) ή έπειτα από προηγούμενες επεμβάσεις. Οι συχνότερες παρεμβάσεις είναι αφαιρετικές των ιστών που περισσεύουν, αλλά όχι σπάνια χρειάζεται να προστεθούν μοσχεύματα χόνδρου ή οστού για να συμπληρωθούν στοιχεία που λείπουν.

Από το χειρουργείο ο ασθενής βγαίνει με έναν νάρθηκα στη ράχη της μύτης, ο οποίος παραμένει στη θέση του μία εβδομάδα για να προστατεύει τα στοιχεία της μύτης μέχρι να επουλωθούν. Με την αφαίρεση του νάρθηκα φαίνεται το καινούργιο σχήμα της μύτης, αλλά το δέρμα είναι ακόμη πρησμένο. Σταδιακά αποκαθίσταται στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με το πάχος του δέρματος μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες. Σ’ όλο αυτό το διάστημα, η μύτη είναι κοινωνικά αποδεκτή, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στη δραστηριότητα του ασθενούς. Το μόνο που θα πρέπει να προσέχει κάποιος που πρόσφατα έχει χειρουργηθεί είναι να μην τραυματίσει τη μύτη του σε σπορ ή σε κάποιο ατύχημα.

Τέλος, θέλω να προσθέσω ότι η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και μετεγχειρητικά δεν πονάει. Την πρώτη μέρα δίνονται κοινά παυσίπονα και μια απλή αντιβίωση. Κρύες κομπρέσες προφυλάσσουν από το μετεγχειρητικό οίδημα και οι εκχυμώσεις που εμφανίζονται υποχωρούν σε μια εβδομάδα. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι μια ημέρα.

Καταλήγοντας, η ρινοπλαστική είναι μια εξαιρετική επέμβαση που σε έμπειρα χέρια δίνει επιτυχημένα αποτελέσματα.

ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Π.Π. ΓΕΡΜΑΝΟΥ 12
ΤΗΛ. 2310 276512

2018-05-09T12:02:04+00:00