fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου, με απλά λόγια

Της Χρυσής Τσιούρη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Τι είναι το στροφικό πέταλο;

Ο ώµος αποτελείται από την ωµογλήνη (την έξω άκρη της ωµοπλάτης) και τη βραχιόνιο κεφαλή (το άνω άκρο του βραχιονίου) και έχει δύο στρώµατα µυών, το εσωτερικό – µύες στροφικού πετάλου και το εξωτερικό – τον δελτοειδή. 

Οι µύες του στροφικού πετάλου (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος, ελάσσων στρογγύλος), που προέρχονται από το µπροστινό και το πίσω µέρος της ωµοπλάτης, αγκαλιάζουν µπρος και πίσω τη βραχιόνιο κεφαλή, παρέχοντας σταθερότητα και κίνηση. Χωρίς αυτούς είναι αδύνατη η έναρξη της απαγωγής, της στροφής, της κάµψης του χεριού και το άκρο δεν έχει δύναµη. Το εξωτερικό στρώµα των µυών είναι ο δελτοειδής µυς, που δείχνει δυνατός και ωραίος, ωστόσο δεν µπορεί να εκτελέσει την πλήρη κίνηση του ώµου, όπως τις πρώτες 30° κίνησης που οφείλονται στη λειτουργία του υπερακανθίου. Χωρίς αυτούς η βραχιόνιος κεφαλή µεταναστεύει προς τα πάνω και οδηγείται ο ώµος σε αρθρίτιδα.

Οι µύες του στροφικού πετάλου µπορεί να υποστούν πολλών βαθµών και τύπων βλάβη, από τραυµατισµό, υπέρχρηση ή εκφυλιστική (φθορά µε την πάροδο του χρόνου).

Ποια είναι τα συµπτώµατα;

Τα συµπτώµατα είναι πόνος που συχνά ξυπνά τον ασθενή και περιορισµός στην κίνηση λόγω πόνου και αδυναµίας.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται κλινικά και επιβεβαιώνεται είτε µε υπερηχογράφηµα είτε µε µαγνητική τοµογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι ανάλογη µε τον βαθµό της βλάβης. Μικρές και µερικού πάχους ρήξεις µπορεί να ανταποκριθούν στη συντηρητική θεραπεία µε ανάπαυση και µείωση των γενικών δραστηριοτήτων, ανάρτηση του βραχίονα, αντιφλεγµονώδη φάρµακα και φυσικοθεραπεία για ελάττωση του πόνου και ενδυνάµωση µε ασκήσεις. Όταν η ρήξη είναι πλήρης ή δεν αποδίδει η συντηρητική θεραπεία, γίνεται αρθροσκοπική συρραφή -µε πολύ µικρές οπές εισάγονται στον ώµο η κάµερα, το αρθροσκόπιο και ειδικά εργαλεία. Ειδικές άγκυρες, δηλαδή «βίδες» από φιλικά προς τον οργανισµό υλικά, τοποθετούνται στο οστό στα σηµεία από όπου έχει σπάσει ο τένοντας και µε τα ράµµατα που έχουν στην άκρη τους ράβεται ξανά ο τένοντας στη θέση του. Ακολουθεί ακινητοποίηση για δύο εβδοµάδες και µετά φυσικοθεραπεία.

Γιατί να µην κάνω κορτιζόνη;

  • Παρέχει µόνο προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο και δεν θεραπεύει το αίτιο του πόνου. Η µόνη πάθηση που υπάρχει απόδειξη ότι µπορεί να θεραπευτεί µε ένεση κορτιζόνης είναι ο εκτινασσόµενος δάκτυλος
  • Η κορτιζόνη διασπά τις πλευρικές συνδέσεις των ινών των τενόντων.  Έτσι, οι τένοντες χάνουν σχεδόν το ήµισυ της  δύναµής  τους
  • Η προσωρινή αναλγησία που προσφέρει καλύπτει τα συµπτώµατα και παραπλανάει
  • Η κορτιζόνη καταστρέφει τον αρθρικό χονδρό,  δηλαδή, προκαλεί οστεοαρθρίτιδα


Χρυσή Τσιούρη

Oρθοπαιδικός Xειρουργός,
εξειδικευµένη στη χειρουργική ώµου, αγκώνα, καρπού και χεριού
Eπιστηµονική Συνεργάτιδα ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης

2019-02-21T13:13:44+00:00