fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Του Αντώνιου Παρτσινέβελου Βιοκλινική Αθηνών

Πόσο πολύ ευθύνεται η χρήση υπολογιστή; Πότε κάνουµε χειρουργείο;

Το σύνδροµο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί το πιο συχνό αίτιο πόνου στο χέρι και οφείλεται στην πίεση του µέσου νεύρου µέσα στον καρπιαίο σωλήνα.

Τι προκαλεί την πίεση του νεύρου;

Γενετική προδιάθεση. Σε κάποια άτοµα ο καρπιαίος σωλήνας, από τον οποίο διέρχεται το µέσο νεύρο, είναι στενός και προδιαθέτει σε πίεση του νεύρου.

Μικροτραυµατισµοί σε άτοµα που η εργασία τους απαιτεί επαναλαµβανόµενες βίαιες κάµψεις και εκτάσεις δακτύλων και καρπού. Η ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί πλέον συχνή αιτία. Γενικότερα, η χειρωνακτική εργασία σχετίζεται µε το σύνδροµο.

Ρευµατοειδής αρθρίτιδα.

Κάταγµα κάτω άκρου της κερκίδας που πωρώθηκε σε κακή θέση (παρεκτόπιση).

Υποθυρεοειδισµός.

Οστεοαρθρίτιδα του καρπού.

Σακχαρώδης διαβήτης.

Εγκυµοσύνη. το σύνδροµο καρπιαίου σωλήνα παρουσιάζεται επίσης συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, αλλά υποχωρεί συνήθως µετά τον τοκετό.

Παχυσαρκία.

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει σαφές αίτιο.

Σε ποια ηλικία εµφανίζεται και ποιο φύλο προτιµά;

Παρατηρείται συχνότερα σε ηλικίες 30-60 ετών και είναι 5 φορές συχνότερο σε γυναίκες.

Τι συµπτώµατα προκαλεί;

Το σύνδροµο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται µε πόνο στον καρπό και µουδιάσµατα ή µυρµηκιάσµατα στην παλαµιαία επιφάνεια των τριών πρώτων δακτύλων και το µισό του παράµεσου. Τα συµπτώµατα είναι εντονότερα τη νύχτα και συχνά ξυπνούν τον ασθενή. Ο πόνος µερικές φορές αντανακλά προς τον αγκώνα ή τον βραχίονα. Όταν η πάθηση παραµείνει χωρίς θεραπεία για µεγάλο διάστηµα, µειώνεται η δύναµη του αντίχειρα ή και άλλων δακτύλων και δυσκολεύονται δουλειές που απαιτούν λεπτές κινήσεις, όπως η συγκράτηση λεπτών αντικειµένων και το ράψιµο. Σε πιο προχωρηµένο στάδιο, υπάρχει µειωµένη αίσθηση στο χέρι στην κατανοµή του µέσου νεύρου ή και ατροφία µυών του θέναρος (κοντά στον αντίχειρα). 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εξέταση και το ηλεκτροµυογράφηµα.

Πώς θεραπεύουµε;

Η θεραπεία για το σύνδροµο καρπιαίου σωλήνα στο αρχικό στάδιο είναι συντηρητική µε ανάπαυση και αποφυγή χειρωνακτικής εργασίας, ειδικούς νάρθηκες που φορά ο ασθενής κατά τη νυκτερινή κατάκλιση και φυσιοθεραπεία. Πέρα, όµως, από το αρχικό στάδιο η θεραπεία είναι χειρουργική. Το χειρουργείο γίνεται υπό τοπική αναισθησία, χωρίς νοσηλεία του ασθενούς.

Τα αποτελέσµατα είναι άριστα, εφόσον η επέµβαση γίνει έγκαιρα, πριν εγκατασταθεί µόνιµη νευρολογική βλάβη από τη µακρόχρονη πίεση του νεύρου. Το χειρουργείο ανακουφίζει άµεσα, από την πρώτη κιόλας µέρα τον πόνο του ασθενούς.

Ποιες χειρουργικές τεχνικές εφαρµόζονται;

Η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα µπορεί να γίνει µε την κλασική ανοικτή προσπέλαση, την περιορισµένη ανοικτή προσπέλαση (mini open technique) ενδοσκοπικά ή µε τη βοήθεια υπερηχογραφικής καθοδήγησης. 

Mini-Open τεχνική
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ορθοπαιδικοί έχουν υιοθετήσει την περιορισµένη ανοικτή προσπέλαση. Η τεχνική αυτή απαιτεί µόνο 2,5 εκατοστά χειρουργική τοµή, που ωστόσο επιτρέπει άµεση επισκόπηση όλης της ανατοµικής περιοχής. Η τεχνική αυτή φαίνεται ότι µειώνει τον χρόνο µετεγχειρητικής αποκατάστασης και τον πόνο σε σύγκριση µε την ανοικτή µέθοδο. Ωστόσο, µακροπρόθεσµα, δεν φαίνεται να υπάρχει καµιά σηµαντική διαφορά σε σχέση µε την κλασική µέθοδο.

Η ενδοσκοπική µέθοδος αποτελεί λιγότερο επεµβατική µέθοδο σε σύγκριση µε την ανοικτή προσπέλαση. Ο χειρουργός κάνει µία ή δύο χειρουργικές τοµές 1-1,5 εκατοστών στον καρπό και την παλάµη και εισάγει ένα ή δύο λεπτά ενδοσκόπια.

Στη συνέχεια εισάγεται µια µικροσκοπική κάµερα και ένα νυστέρι διαµέσου των ενδοσκοπίων. Καθώς ο ορθοπαιδικός χειρουργός βλέπει σε µία οθόνη την κάτω επιφάνεια του καρπιαίου σωλήνα, διατέµνει τον εγκάρσιο σύνδεσµο και απελευθερώνει το νεύρο.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ενδοσκοπική διάνοιξη αναφέρουν λιγότερο πόνο από αυτούς που υποβάλλονται σε ανοικτή µέθοδο και επιτρέπει την επιστροφή του ασθενούς στις καθηµερινές δραστηριότητες στον µισό χρόνο σε σύγκριση µε την ανοικτή µέθοδο. Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν δεν φαίνεται τα µακροπρόθεσµα αποτελέσµατα να υπερτερούν όσον αφορά τη µυϊκή λειτουργία, τη δύναµη σύλληψης ή την επιδεξιότητα. Επιπλέον, η ενδοσκοπική µέθοδος, εξαιτίας της περιορισµένης ορατότητας των ανατοµικών δοµών, εγκυµονεί µεγαλύτερο κίνδυνο για τραυµατισµό του νεύρου, που ωστόσο φαίνεται ότι µειώνεται όσο µεγαλύτερη είναι η εµπειρία του χειρουργού στη συγκεκριµένη µέθοδο.

Τελευταία, χρησιµοποιείται ολοένα και περισσότερο από συγκεκριµένα κέντρα η ελάχιστα επεµβατική διαδερµική µέθοδος µε υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ένας συρµάτινος οδηγός ή η ειδική βελόνα ή το νυστέρι εισάγεται υπό παρακολούθηση µηχανήµατος υπερήχων, µε τη βοήθεια του οποίου γίνεται διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα µε διαδερµική τεχνική.

Αντώνιος Παρτσινέβελος MD, Μ.Sc.
Ορθοπαιδικός Χειρουργός,
Επιστηµονικός Συνεργάτης
ΒιοKλινική Αθηνών

2020-01-14T14:43:40+00:00