fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Συχνά ανδρολογικά προβλήματα

Του Πέτρου Θάνου Βιοκλινική Θεσσαλονίκης


Η ανδρολογία ως υποειδικότητα της ουρολογίας ασχολείται με την υγεία του άντρα, ειδικά με τις παθήσεις του αναπαραγωγικού αλλά και του ουρολογικού συστήματος. 

Οι κυριότερες κατηγορίες παθήσεων με τις οποίες ασχολείται η ανδρολογία είναι η στυτική δυσλειτουργία, η ανδρική υπογονιμότητα καθώς και λοιπές παθήσεις των γεννητικών οργάνων του άντρα λειτουργικού ή και αισθητικού τύπου, όπως είναι η φίμωση πέους, ο βραχύς χαλινός (κοντό πετσάκι), τα κονδυλώματα, οι κάμψεις του πέους και άλλα.

Στυτική δυσλειτουργία

Είναι, άραγε, ένα πρόβλημα-ταμπού; Πόσοι άντρες πάσχουν παγκοσμίως από στυτική δυσλειτουργία; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το μέλλον;

Έγκυρες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το έτος 1995 υπήρχαν περίπου 152.000.000 άνδρες με στυτική διαταραχή, ενώ στα χρόνια που διανύθηκαν ο αριθμός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 420.000.000 το έτος 2025.

Ένας στους είκοσι νέους άντρες ηλικίας κάτω των 40 ετών παρουσιάζει πρόβλημα, ενώ μεγαλώνοντας τα ποσοστά αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε στην ηλικία των 60 και άνω να υπάρχει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας σε έναν στους πέντε άντρες.

Στην Ελλάδα, η εκτίμηση είναι πως υπάρχουν πάνω από 400.000 άντρες που αντιμετωπίζουν και βιώνουν το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στο οξύ πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Κάποιοι από τους λόγους μπορεί να είναι η αύξηση βάρους, οι διατροφικές μεταβολές, το άγχος, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλα.

Ως στυτική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται η αδυναμία επίτευξης στύσης με αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.

Η ανδρική σεξουαλική διέγερση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, που περιλαμβάνει την εγκεφαλική λειτουργία, τις ορμόνες, τα συναισθήματα, τα νεύρα, τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκύψει αν και εφόσον προκληθεί κάποιο πρόβλημα σε ένα από τα παραπάνω θέματα.

Το άγχος καθώς και οι διάφορες διακυμάνσεις στην ψυχική υγεία του άντρα μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη στυτική λειτουργία.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις ο συνδυασμός οργανικών – παθολογικών αλλά και ψυχολογικών προβλημάτων μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν κατά τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα.

Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι οργανικά – ιατρογενή, ψυχογενή ή και συνδυασμός των δύο αυτών κατηγοριών.

Η στύση είναι κατά βάση ένα αγγειακό φαινόμενο, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να διενεργείται και ο ανάλογος έλεγχος του αγγειακού δικτύου του πέους.

Έτσι, λοιπόν, ο ανδρολόγος, και έπειτα από τον ανάλογο κλινικο-εργαστηριακό έλεγχο, θα μπορούσε να κρίνει σκόπιμο και να ζητήσει μία ειδική εξέταση, το δυναμικό triplex αγγείων πέους (Penile Colour Duplex Ultrasound Examination).

Δείτε τον γιατρό σας εάν:

  • Έχετε ανησυχίες σχετικά με τις στύσεις σας ή αντιμετωπίζετε άλλα σεξουαλικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας εκσπερμάτισης, όπως είναι η πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση, η φίμωση, ο βραχύς χαλινός του πέους και άλλα.
  • Έχετε σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή νόσο ή κάποιο άλλο γνωστό σε εσάς πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να συνδέεται με στυτική δυσλειτουργία
  • Έχετε άλλα συμπτώματα παράλληλα με τη στυτική δυσλειτουργία.

Αντιμετώπιση: Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπισθεί και να θεραπευτεί.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη γενική κατάσταση της υγείας του άντρα και από την υποκείμενη αιτία που προκαλεί το πρόβλημα, ψυχογενή ή οργανικά αίτια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Έτσι, λοιπόν, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία επιλογών θεραπείας από τις οποίες ο ειδικός ανδρολόγος είναι σε θέση να επιλέξει.

Ανδρική υπογονιμότητα

Η μη ικανότητα σύλληψης έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών ενός ζευγαριού χαρακτηρίζει την υπογονιμότητα.

Υπάρχουν αίτια γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς και αίτια που αφορούν και τα δύο φύλα.

Μία απλή εξέταση του σπέρματος μας δίνει γρήγορα πληροφορίες για την κατάσταση του άντρα. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά συχνό, υπάρχουν όμως λύσεις που τα τελευταία χρόνια αποδεικνύονται όλο και πιο αποτελεσματικές.

Η εργαστηριακή διερεύνηση αρχίζει με την εξέταση του σπέρματος.

Η συλλογή γίνεται με αυνανισμό έπειτα από αποχή 3-5 ημερών, γιατί ο χρόνος συλλογής επηρεάζει τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος.

Το σπέρμα πρέπει να εξετάζεται το πολύ μέσα σε μισή ώρα από τη συλλογή του και δίνει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της γονιμότητας του άντρα.

Τα συνηθέστερα αίτια υπογονιμότητας, τα οποία και θεραπεύονται, είναι η κιρσοκήλη, η προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη αδένα), η φίμωση, ο υποσπαδίας (κάποιες μορφές), η υπερπρολακτιναιμία, ο υπογοναδοτροφικός υπογοναδισμός, τα αντισπερματικά αντισώματα.

Βέβαια, όπως συμβαίνει με όλες τις παθήσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ιδιοπαθείς περιπτώσεις, που αναφέρονται στο 25%-50% των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας, όπου δεν υπάρχει καμία αναγνωρίσιμη αιτία και τα αίτια αποδίδονται σε άγνωστους γενετικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες.

Συχνές παθήσεις του πέους

  • Φίμωση πέους είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου, έλκοντας προς τα πίσω την ακροποσθία, δηλαδή δεν αποκαλύπτεται το «κεφαλάκι» του πέους, λόγω στένωσης ή αποκαλύπτεται με δυσκολία. Η περιτομή αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο αποκατάστασης της φίμωσης. Με τη χρήση laser ο χρόνος αποκατάστασης είναι ελάχιστος, η διαδικασία τελείως ανώδυνη και αναίμακτη. Ο άντρας φεύγει και συνεχίζει άμεσα τις δραστηριότητές του. Διάρκεια αποκατάστασης, 15 λεπτά.
  • Ο βραχύς χαλινός (κοντό πετσάκι) του πέους αποτελεί μία επίσης σοβαρή κατάσταση κατά την οποία η τάση που ασκείται ειδικότερα κατά τη στύση στην περιοχή μεταξύ βαλάνου και ακροποσθίας είναι μεγάλη. Η αποκατάσταση είναι σύντομη με τη χρήση laser, με άριστο αποτέλεσμα και άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Διάρκεια αποκατάστασης, 5 λεπτά.
  • Τα κονδυλώματα στον άντρα είναι μικρές διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα και αιτία αυτών είναι ο ιός HPV. Τα κονδυλώματα ανήκουν στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), δηλαδή στις παθολογικές εκείνες καταστάσεις κατά τις οποίες μεταφέρονται και μεταδίδονται νοσήματα με το σεξ από τον έναν ερωτικό σύντροφο στον άλλον με τη σεξουαλική επαφή. Η αποκατάσταση και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με τη χρήση laser, με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
2018-05-09T12:08:09+00:00