fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Της Ελένης Λιάκου Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Η Βιοκλινική Θεσσαλονίκης ανήκει στον Όμιλο Εταιρειών Υγείας Βιοιατρική, του μεγαλύτερου οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Ελλάδα, και στεγάζεται σε κτίριο της οδού Μητροπόλεως 86, στην καρδιά της πόλης. Μεταξύ των άλλων τμημάτων στον πρώτο όροφο της Βιοκλινικής, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, βρίσκεται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες Ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) της Θεσσαλονίκης (πρώην Γενική Κλινική Γαληνός), που από το 2006 είναι μέλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, με παράδοση στην αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου. 

Στην άρτια εξοπλισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετούνται, μέσα από την πλέον σύγχρονη τεχνολογική υποδομή, νεφροπαθείς ευρισκόμενοι σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης. Είναι στελεχωμένη από άριστα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με οργανωμένη γραμματειακή υποστήριξη. Οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται από ειδικούς νεφρολόγους σε καθημερινή εικοσιτετράωρη βάση. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι άρτια εκπαιδευμένο, με πολύχρονη εμπειρία πάνω στην εξωνεφρική κάθαρση και παρέχει τη φροντίδα του όλο το εικοσιτετράωρο.

Η ΜΤΝ διαθέτει 28μηχανήματα τεχνητού νεφρού και λειτουργεί καθημερινά σε 3 βάρδιες. Τα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν όλες τις μεθόδους εξωνεφρικής κάθαρσης(κλασική αιμοκάθαρση και online αιμοδιαδιήθηση).Οι θέσεις αιμοκάθαρσης έχουν ειδικά σχεδιασμένες πολύσπαστες πολυθρόνες ή κρεβάτια που επιτρέπουν την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων με ατομική εγκατάσταση οξυγόνου.

Οι αίθουσες είναι ειδικά διαμορφωμένες κλιματιζόμενες, με τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο (freewi-fi).Για ασθενείς με ιογενείς ηπατίτιδες έχει γίνει πρόβλεψη για ειδικό θάλαμο νοσηλείας με χωριστό χώρο υγιεινής.

Παράλληλα, η Βιοκλινική διαθέτει συνεχή καρδιολογική παρακολούθηση των νεφροπαθών από ειδικό καρδιολόγο με χρόνια εμπειρία σε αυτή την ειδική ομάδα των ασθενών και τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών των νεφροπαθών με πλήρως οργανωμένη ομάδα καρδιολόγων, αναισθησιολόγων, χειρουργών και εντατικολόγων.

Η Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, ως ιδανικός εκφραστής της φιλοσοφίας του Ομίλου, παρέχει ιδανικές υπηρεσίες υγείας. Διαθέτει οργανωμένα ιατρικά εργαστήρια με υπερσύγχρονο εξοπλισμό (μικροβιολογικό, ακτινολογικό, ακτινοδιαγνωστικό), όπου άμεσα και με αξιοπιστία οι νεφροπαθείς μπορούν να εξυπηρετηθούν και να έχουν γρήγορη διάγνωση στις παράλληλες παθήσεις πέραν της χρόνιας νεφρικής νόσου. Ταυτόχρονα, διαθέτει άριστα εξοπλισμένη και οργανωμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση και για τη νοσηλεία σοβαρών οξέων συμβάντων, καθώς και οργανωμένες χειρουργικές αίθουσες για χειρουργικές επεμβάσεις, απλές ή μείζονες. Κατά συνέπεια, παρέχεται στον νεφροπαθή άμεσα και υπεύθυνα ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη.

Το ιατρικό δυναμικό της ΜΤΝ απαρτίζεται από ειδικούς νεφρολόγους εκπαιδευμένους σε Πανεπιστημιακές Νεφρολογικές κλινικές, με σημαντική επιστημονική κατάρτιση, κλινική εμπειρία και ανθρώπινη προσέγγιση του ασθενούς. Εκτός από τη ΜΤΝ, παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως σύμβουλοι ιατροί σε νοσηλευόμενους ασθενείς με οξεία νεφρική βλάβη ή χρόνια νεφρική νόσο, του παθολογικού ή του χειρουργικού τομέα. Επιπλέον, συνεργάζονται άριστα με τους εντατικολόγους ιατρούς της ΜΕΘ για την αντιμετώπιση των διασωληνωμένων ασθενών που χρειάζονται νεφρολογική υποστήριξη. Για τον λόγο αυτό υπάρχει μόνιμα εγκατεστημένο μηχάνημα εξωνεφρικής κάθαρσης στη ΜΕΘ. Επίσης, στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής λειτουργεί τακτικό νεφρολογικό ιατρείο, όπου παρακολουθούνται ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, ή διενεργείται διερεύνηση της νεφρικής λειτουργίας και προληπτικός έλεγχος.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) ορίζεται ως νεφρική βλάβη ή ελάττωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης, του επιπέδου της νεφρικής λειτουργίας, δηλαδή, για διάστημα πάνω από τρεις μήνες ανεξάρτητα από το αίτιο. Οφείλεται σε ανατομικές ή λειτουργικές διαταραχές των νεφρών και εμφανίζει επηρεασμένους δείκτες νεφρικής βλάβης -διαταραχές στον εργαστηριακό (αίμα, ούρα) ή απεικονιστικό έλεγχο (υπέρηχος ή αξονική). Η πραγματική συχνότητα εμφάνισης της ΧΝΝ μιας πληθυσμιακής ομάδας είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, καθώς η ήπια ή η μετρίου βαθμού ΧΝΝ είναι συνήθως ασυμπτωματική. Ωστόσο, διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταλήξει σε σχετικά παρόμοιες παρατηρήσεις, προτείνοντας τον επιπολασμό της ΧΝΝ περίπου στο 10%. Η ΧΝΝ μπορεί να εξελιχθεί και αργά ή γρήγορα να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ο ασθενής να χρήζει εξωνεφρικής κάθαρσης (τεχνητός νεφρός, περιτοναϊκή κάθαρση). Εξαιτίας της συνεχόμενης αύξησης του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια Τελικού Σταδίου (ΧΝΑ-ΤΣ) και του υψηλού επιπολασμού της ΧΝΝ στην κοινότητα, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ και στον εντοπισμό των ατόμων με παράγοντες κινδύνου. Η ΧΝΝ μοιάζει να είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία. Οι παράγοντες κινδύνου για ΧΝΝ σχετίζονται με την ευαισθησία, την έναρξη και την εξέλιξη. Οι παράγοντες που σχετίζονται με την έναρξη της ΧΝΝ είναι η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, το κάπνισμα, το αυξημένο ουρικό οξύ και η έκθεση σε φάρμακα και ουσίες τοξικά για τους νεφρούς, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κατάχρηση αναλγητικών, έκθεση σε βαρέα μέταλλα κ.ά. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της ΧΝΝ είναι η μεγάλη ηλικία, το φύλο (οι άνδρες), η φυλή/εθνότητα, η γενετική προδιάθεση, ο φτωχός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα, η δυσλιπιδαιμία, η λευκωματουρία (ύπαρξη λευκώματος στα ούρα), η καρδιαγγειακή νόσος, το κάπνισμα, το αλκοόλ κ.ά.

Όπως εύλογα συμπεραίνουμε από τα παραπάνω υπάρχει επιτακτική ανάγκη του τακτικού ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας και της πολύ καλής ρύθμισης των παραγόντων που την επηρεάζουν και την επιδεινώνουν, ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξέλιξης σε ΧΝΑ-ΤΣ. Όπως επίσης είναι πολύ σημαντικός ο τακτικός έλεγχος του γενικού πληθυσμού για τη διάγνωση της «σιωπηρής» νεφρικής νόσου. Παρ’ όλα αυτά αν η ΧΝΝ εξελιχθεί, οι διαθέσιμοι πόροι για τη θεραπεία υποκατάστασης στη χώρα μας είναι σημαντικοί και εξασφαλίζουν την έγκαιρη και αποτελεσματική ένταξη των ασθενών σε εξωνεφρική κάθαρση.

Ελένη Λιάκου
Επιστημονικά υπεύθυνη Β’ ΜΤΝ Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης

2018-05-09T12:02:57+00:00