fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΠΕΙΡΑΙΑΣ  210 4582200, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Τεχνολογία και Πλαστική Χειρουργική

Του Βασίλειου Τασόγλου Βιοκλινική Πειραιά


Είναι άξιο θαυµασµού και ταυτόχρονα εντυπωσιακή η διείσδυση της σύγχρονης τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της προσωπικής αλλά και επαγγελµατικής ζωής µας. 

Στον τοµέα της ειδικότητάς µου -πλαστικής χειρουργικής- οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν επηρεάσει σηµαντικά τον επεµβατικό τοµέα -ιδίως της αισθητικής χειρουργικής-, µετατρέποντας βαριές πολύωρες επεµβάσεις σε πολύ πιο απλές, λιγότερο τραυµατικές µε εξοικονόµηση πολύτιµου χειρουργικού χρόνου, λιγότερη µετεγχειρητική ταλαιπωρία (downtime), ταχύτερη ανάρρωση και επανένταξη στην κοινωνική και επαγγελµατική ζωή.

Όσο ωριµάζουµε επαγγελµατικά και οι κρόταφοί µας γκριζάρουν και η χειρουργική µας εµπειρία αυξάνει, αναπολούµε τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, όπου µε δέος παρακολουθούσαµε στα διεθνή συνέδρια στην αυξανόµενη πολυπλοκότητα και βαρύτητα κορυφαίων αισθητικών επεµβάσεων, όπως facelift απλό υποδόριο- SMASLIFT – υποπεριοστικό – σύνθετο compositelift, και υπήρχε προβληµατισµός κατά πόσο η χειρουργικής µας δεξιοτεχνία και δυνατότητα θα µπορούσε να ανταποκριθεί επάξια σε αυτές τις δύσκολες τεχνικές. Η διείσδυση και η εφαρµογή των ενδοσκοπικών µηχανηµάτων (endoscopicdevices) ήρθαν να βοηθήσουν σηµαντικά, ώστε οι επεµβάσεις να γίνουν ευκολότερες, ταχύτερες, ασφαλέστερες, µε γρήγορη ανάρρωση και επανένταξη στην καθηµερινότητα (Endoscopic facelift, endobrow, χρήση ενδοσκοπικού στην αισθητική χειρουργική µαστών – κοιλίας κ.λπ.).

Η εφαρµογή της τεχνολογίας Laser, υπερήχων υψηλής συχνότητας, και µηχανικών δονήσεων πάνω στις κλασικές κάνουλες λιποαναρρόφησης έχουν βελτιώσει σηµαντικά τον χρόνο των επεµβάσεων αυτών, αλλά το σηµαντικότερο είναι ότι υπάρχει ελάχιστη κακοποίηση υποδόριου λίπους, λιγότερο µετεγχειρητικό οίδηµα και κακώσεις, ταχύτερη ανάρρωση, καλύτερη αξιοποίηση και επεξεργασία του λίπους σε ταυτόχρονη επέµβαση λιπογλυπτικής (µεταφορά λίπους – λιποδόµηση – lipostructure), εκµετάλλευση και εµπλουτισµό βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό και χρήση αυτών στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα και αναπτυσσόµενο κλάδο της αναγεννητικής ιατρικής (Regenetating medicine). Ενδεικτικά αναφέρω τεχνικούς όρους που ανταποκρίνονται στη χρήση αυτών των τεχνολογιών στη λιποαναρρόφηση (Smartlipo – Slimlipo – Laserlipo – Promelter κ.λπ.).

Στον τοµέα των µη επεµβατικών τεχνικών λιποδιάλυσης δεσπόζει η κρυολιπόλυση, µε την οποία επιτυγχάνεται µόνιµη και ασφαλή µείωση λίπους σε διάφορες ανατοµικές περιοχές του σώµατος χωρίς τη χρήση χειρουργείου, µηδαµινή µετεγχειρητική ταλαιπωρία και ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης (ενδεικτικά αναφέρω τεχνολογία cooltech – τεχνολογία cool sculpting – Zeltiq).

Είναι σηµαντικό να επισηµάνω την πρόοδο και τη βελτίωση των αισθητικών και λειτουργικών αποτελεσµάτων που επιτυγχάνουµε µε τα διάφορα σύγχρονα Laser µε κλινική εφαρµογή σε πολλαπλές χειρουργικές και µη ειδικότητες.

Αναφέρω ενδεικτικά τη σηµαντική βοήθεια του επεµβατικού Co2 Laser στην αφαίρεση καλοήθων αλλά και κακοήθων βλαστών του δέρµατος, τη χρήση των παλµικών Laser χρωστικής (Pulsed – dye Laser) στην αντιµετώπιση και θεραπεία αγγειακών βλαβών δερµατικών και µη (αιµαγγειωµατώδης σπίλος – αιµαγγειώµατα – Αγγειακές δυσπλασίες – Laser σαφηνεκτοµή ή απόφραξη µείζονος σαφηνούς µε Nd-Yag Laser – θεραπεία υπερτροφικών ουλών ή χηλοειδή κ.λπ.).

Στην αισθητική ιατρική αναφέρω τη µοναδική σε βαθµό βελτίωση της ποιότητας και ανάπλασης του δέρµατος των κλασµατικών Laser φωτοαναζωογόνησης – Fractional Laser, των µονοπολικών και διπολικών ραδιοσυχνοτήτων στη σύσφιξη του δέρµατος και αντιµετώπιση της κυτταρίτιδας, τη µόνιµη και ριζική αποτρίχωση (µε τα Laser Alexandrite – Nd-Yag – δυοδικών κ.λπ.), τη δραστική αντιµετώπιση δυσχρωµατικών βλαβών µε την τεχνολογία των Q-Switch Laser.

Η ραγδαία ανάπτυξη της αναγεννητικής ιατρικής µέσω της καλλιέργειας και του εµπλουτισµού των βλαστοκυττάρων κυρίως από τον λιπώδη ιστό έχουν αλλάξει ριζικά τους µηχανισµούς και τα εφαρµοσµένα πρωτόκολλα θεραπείας και ανάπλασης των ιστών (αυτόλογος µεσοθεραπεία πλάσµατος PRP – λιποαναζωογόνηση προσώπου – σώµατος).

Στον τοµέα των εµφυτευµάτων (fillers) νέα εξελιγµένα προϊόντα µε καλύτερη ενσωµάτωση στους ιστούς, λιγότερη φλεγµονή, και µεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσµατος εµφανίζονται σε καθηµερινή βάση, ενισχύοντας τη φαρέτρα των όπλων της αισθητικής ιατρικής στον τοµέα της αντιγήρανσης και της ανάπλασης. Σε αυτή, λοιπόν, την κοσµογονία των τεχνολογικών εξελίξεων, θέλω να υποβάλω κάποιες σκέψεις προσωπικές αλλά και άλλων συναδέλφων που αφορά την ενσωµάτωση όλων ή µέρους στο µέτρο του δυνατού, αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων στην κλινική µας καθηµερινή πρακτική.

O  Όµιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υπήρξε πάντα πρωτοπόρος αρωγός και χορηγός σε όλες τις απαιτήσεις µας για καινοτόµο τεχνολογικό εξοπλισµό.

Κλείνοντας, στέλνω τις ευχαριστίες µου προς όλες τις υπηρεσίες στη ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, όπου εργάζοµαι, αλλά και προς τη διοίκηση του Οµίλου για το πραγµατικό ενδιαφέρον και την αµέριστη συµπαράστασή τους σε όλες τις πτυχές και το φάσµα των δραστηριοτήτων του τµήµατος πλαστικής χειρουργικής.

 

Βασίλειος Τασόγλου, Πλαστικός Χειρουργός,
Επιστηµονικός Υπεύθυνος Τµήµατος Πλαστικής Χειρουργικής Βιοκλινικής Πειραιά

2018-05-09T11:59:32+00:00