fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

EBUS – ΕΝΔΟΒΡΟΓΧΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ CONVEX-PROBE

 O ενδοβρογχικός υπέρηχος (ΕΒUS) είναι µια υβριδική ενδοσκοπική τεχνική που συνδυάζει την απλή επισκόπηση των αεραγωγών αλλά ταυτόχρονα και τον υπέρηχο. Με αυτήν τη µέθοδο όταν µια µάζα δεν είναι προσεγγίσιµη µε την απλή επισκόπηση αλλά υπάρχει πέριξ του τοίχωµατος των αεραγωγών, µπορούµε να πάρουµε κατευθυνόµενη βιοψία µε την κεφαλή του υπερήχου, χωρίς να χάνουµε χρόνο από τη διάγνωση. Επίσης, όταν υπάρχουν διογκωµένοι λεµφαδένες, τότε το διαγνωστικό εργαλείο επιλογής είναι ο ενδοβρογχικός υπέρηχος (EBUS) που θα µας δώσει λύση εάν πρόκειται για κακοήθεια ή καλοήθεια (π.χ., σαρκοείδωση), χωρίς χειρουργείο. Λίγα λόγια για τον καρκίνου του πνεύµονα, όπου πολύ συχνά χρησιµοποιείται ο ενδοβρογχικός υπέρηχος (EBUS). O καρκίνος του πνεύµονα είναι ο πιο συχνός καρκίνος για τους άνδρες έπειτα από τον καρκίνο του προστάτη και για τις γυναίκες έπειτα από τον καρκίνο του µαστού. 

Η έγκαιρη διάγνωση και σταδιοποίηση είναι υψίστης σηµασίας. Η διάγνωση κάποιας ύποπτης βλάβης µπορεί να γίνει µε τακτικούς απεικονιστικούς ελέγχους, εφόσον κάποιος ανήκει στην οµάδα υψηλού κινδύνου, όπως οι καπνιστές, και στη συνέχεια µε µια σειρά από ενδοσκοπικές τεχνικές. Εφόσον παρατηρηθεί εύρηµα σε απεικονιστικό έλεγχο (π.χ., µάζα, διογκωµένοι λεµφαδένες), µε µια σειρά από εξετάσεις, όπως βρογχοσκόπηση, ενδοβρογχικό υπέρηχο (ΕBUS) ή βιοψία υπό την καθοδήγηση αξονικού ή υπερήχου, θα γίνει βιοψία για να γίνει η διάγνωση. Ο ενδοβρογχικός υπέρηχος (ΕBUS) είναι το εργαλείο επιλογής για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύµονα µαζί µε το ποζιτρονικό / αξονικό τοµογράφο (PET/CT), καθώς µόνο µε τη σταδιοποίηση µπορεί να αξιολογηθεί η µετέπειτα θεραπευτική προσέγγιση του αρρώστου. Μετά τη σταδιοποίηση, το ογκολογικό συµβούλιο, που είναι άκρως απαραίτητο στις µέρες µας, θα καθοδηγήσει τον ασθενή στη σωστή αντιµετώπιση (θεραπεία – χειρουργείο). Καθώς σήµερα υπάρχουν «στοχευµένες θεραπείες» µε τη µορφή χαπιού ή ανοσοθεραπείας, θα πρέπει να ενηµερώνεται ο ασθενής και να γίνεται µοριακός έλεγχος στο υλικό της βιοψίας.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Περιστατικό 1ο:

Λειοµύωµα οισοφάγου

Aσθενής, άνδρας 55 ετών, καπνιστής προσέρχεται µε αξονική τοµογραφία θώρακος, όπου αποικονίζεται µάζα γύρω από τον αριστερό στελεχιαίο βρόγχο και τον οισοφάγο (Εικόνα 1). ∆εν υπήρχε ενδοβρογχική βλάβη (Εικόνα 2) και έγινε βιοψία του παθολογικού ιστού µε την καθοδήγηση του υπερήχου του συστήµατος (Εικόνα 3). Το αποτέλεσµα ήταν λειοµύωµα του οισοφάγου.

Εικόνα 1
Εικόνα 2
Εικόνα 3

Περιστατικό 2ο:

Σαρκοείδωση

Γυναίκα, ασθενής 46 ετών, προσέρχεται µε πρόσφατο PET-CT µε θετικούς πυλαίους λεµφαδένες και υποτροπιδικό από 5,5 έως 7,6 SUV.

Εικόνα 1
Αριστερά απεικόνιση του υποτροπιδικού λεµφαδένα µε τον υπέρηχο του συστήµατος και δεξιά εικόνα PET-CT λήψη µεσοθωρακίου
Εικόνα 2
Διάγνωση, σαρκοείδωση

Περιστατικό 3ο:

Β-Λέµφωµα

Ασθενής γυναίκα 44 ετών, µε γνωστό ιστορικό πνευµονικής υπέρτασης υπό αγωγή από καρδιολόγους, προσέρχεται µε λεµφαδενικό µπλοκ παραλλαγή θέσης 4 δεξιά (Εικόνα 1). Το λεµφαδενικό µπλοκ αποικονίζεται µε τον υπέρηχο του συστήµατος στην εικόνα 2.

Εικόνα 1
Εικόνα 2
Εικόνα 3

Περιστατικό 4ο:

Τ-Λέµφωµα

Ασθενής 55 ετών προσέρχεται µε πλευριτική συλλογή αριστερού ηµιθωρακίου και διογκωµένο υποτροπιδικό λεµφαδένα (Εικόνα 1 αξονική θώρακος και Εικόνα 2 απεικόνιση του λεµφαδένα µε τον υπέρηχο του συστήµατος).

Εικόνα 1
Εικόνα 2
Εικόνα 3

Περιστατικό 5ο:

Αδενοκαρκίνωµα πνεύµονα

Ασθενής 65 ετών καπνιστής προσέρχεται µε πρόσφατο PET-CT και θετικό µπλοκ λεµφαδένων παρατραχειακά ( εικόνα 1).

Εικόνα 1
Εικόνα 2
Εικόνα 3

Περιστατικό 6ο:

Θύµωµα

Άντρας 60 ετών προσέρχεται µε µάζα πρόσθιου µεσοθωρακικού χώρου. Η µάζα στον συγκεκριµένο ασθενή είναι προσπελάσιµη µε το σύστηµα Convex-Probe EBUS (Εικόνα 1).

Εικόνα 1
Εικόνα 2

Περιστατικό 7ο:

Έκτοπος θυροειδής

Σε ασθενή κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσής του για χειρουργείο χολής διαπιστώνεται δύσκολη διασωλήνωση λόγω παρεκτόπισης τραχείας. Μετά το πέρας του χειρουργείου, διαπιστώνεται παρατραχειακός ιστός, ο οποίος έπειτα από βιοψία (Εικόνα 1) µε το σύστηµα Convex-Probe EBUS διαπιστώνεται ότι είναι έκτοπος θυρεοειδικός ιστός (Εικόνες 2, 3).

Εικόνα 1
Εικόνα 2
Εικόνα 3
2023-05-22T16:16:28+00:00