fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΠΕΙΡΑΙΑΣ  210 4582200, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Τα µικρόβια δεν τα µοιραζόµαστε

Της Τάνιας Καραγιώργη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Βρίσκονται παντού. Σε όλες τις επιφάνειες, στο δέρµα µας, αλλά κυρίως στα χέρια µας, τα οποία έρχονται σε επαφή µε τα πάντα και τους πάντες γύρω µας.  Γι’ αυτό τον λόγο τα χέρια και η υγιεινή τους είναι ο πιο σηµαντικός και αποτελεσµατικός τρόπος καταπολέµησης και ασπίδα µετάδοσης κι εξάπλωσης των µικροβίων. 

Η υγιεινή των χεριών αναφέρεται γενικά σαν όρος στο πλύσιµο των χεριών και είναι ο πιο απλός τρόπος αποµάκρυνσης των µικροβίων από τα χέρια µας µε νερό και σαπούνι, απλό ή αντιµικροβιακό, χρήση αντισηπτικού διαλύµατος, αλκοολούχα σκευάσµατα κ.λπ.

Στους χώρους υγειονοµικής φροντίδας, είναι το πιο αποτελεσµατικό όπλο κατά της εξάπλωσης των λοιµώξεων, χωρίς να µεταφέρονται µικροοργανισµοί από έναν ασθενή σε άλλο ασθενή, εξαλείφοντας έτσι τις πιθανότητες ενδονοσοκοµειακής λοίµωξης. Η συµµόρφωση µε τις ενδεδειγµένες πρακτικές υγιεινής των χεριών οδηγεί στη µείωση µετάδοσης των µικροοργανισµών.

Η ΒιοΚλινική Θεσσαλονίκης ακολουθεί Πρωτόκολλα και ∆ιαδικασίες µε βάση τα Πρότυπα ISO 9001/2015 και 15224. Άλλωστε, η υγιεινή των χεριών είναι ένας από τους ∆είκτες Ποιότητας κι Ασφάλειας για µας και το ποσοστό ενδονοσοκοµειακών λοιµώξεων στους χώρους νοσηλείας, στα χειρουργεία, στη ΜΕΘ κ.λπ. είναι µηδενικό.

Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και τα δωµάτια νοσηλείας είναι καλυµµένα µε αντισηπτικά, προς χρήση όχι µόνο από τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους φυσιοθεραπευτές κ.λπ., αλλά κυρίως από τους ασθενείς και τους επισκέπτες των χώρων της Κλινικής.

Η καθαρή φροντίδα είναι ασφαλής φροντίδα

Η χρήση γαντιών, αν και είναι επιβεβληµένη στην περιποίηση και τις ιατρικές και νοσηλευτικές παρεµβάσεις, δεν µας απαλλάσσει από τη σωστή πρακτική της υγιεινής των χεριών, πριν και έπειτα από οποιαδήποτε επαφή και πράξη που έχει σχέση µε τον ασθενή και το άψυχο περιβάλλον του. Τα γάντια, άλλωστε, δεν παρέχουν πλήρη προστασία και µπορεί να γίνει επιµόλυνση των χεριών µας κατά την αφαίρεσή τους.

Ο χρόνος πλυσίµατος είναι πολύ σηµαντικός και πρέπει να υπερβαίνει τα 20 δευτερόλεπτα, το στέγνωµα των χεριών επίσης, το οποίο ιδανικά θα πρέπει να γίνεται µε χάρτινες πετσέτες µίας χρήσης, είναι ιδιαίτερα σηµαντικό και πρέπει απαραίτητα να γίνεται σωστά, διότι τα υγρά χέρια µπορούν πιο εύκολα να επιµολυνθούν και να µεταδώσουν µικροοργανισµούς.

Τα µακριά και τα τεχνητά νύχια, τα οποία έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε βακτήρια και µύκητες, θα πρέπει να αποφεύγονται, να καθαρίζονται µε επιµέλεια και το µήκος τους να µην υπερβαίνει το 0,5 cm.

Το πιο σηµαντικό όµως είναι η κατανόηση από όλους µας ότι το πλύσιµο των χεριών στην καθηµερινή µας ζωή κι όχι η υγιεινή των χεριών µόνο από τους επαγγελµατίες υγείας είναι από τα σηµαντικότερα µέτρα πρόληψης µε χαµηλό κόστος εφαρµογής, µε τεκµηριωµένα αποτελέσµατα και ο καλύτερος και ο πιο απλός τρόπος για τη δική µας προστασία και των γύρω µας.

Χωρίς υπερβολές, χωρίς υπέρµετρη χρήση αντισηπτικών και σκευασµάτων, τα οποία µπορούν να προκαλέσουν ερεθισµό, ξηρότητα και καταστροφή της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρµατος των χεριών µας.

Παγκόσµια Ηµέρα Πλυσίµατος
των Χεριών είναι η 15η Οκτωβρίου

Θεσπίστηκε για την ενηµέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση από όλους µας της µεγάλης σηµασίας του πλυσίµατος των χεριών, σαν τον πιο οικονοµικό και απλό τρόπο για την πρόληψη µετάδοσης των ασθενειών. Αν αδιαφορούµε για τη δηµόσια, αποκλείεται να αδιαφορήσουµε για την ατοµική και οικογενειακή µας υγεία. Για την υγεία των δικών µας ανθρώπων και των παιδιών µας σαν τρόπος ζωής. Είσοδος στο σπίτι, προσωπική υγιεινή, φαγητό, παιχνίδι, φτέρνισµα, καθηµερινότητα µε αλλαγή συµπεριφοράς και όχι απλώς προϊόντων υγιεινής, άµεσα συνδεδεµένη µε το πλύσιµο των χεριών.

Ατελείωτες οι µελέτες, άπειρες οι παρουσιάσεις κι οι σχετικές εργασίες. Κι όλα, µα όλα, καταλήγουν στα ίδια συµπεράσµατα:

Ας µην αφήνουµε καµία ευκαιρία για πρόληψη να πάει χαµένη

Ας πλένουµε τα χέρια µας τακτικά και σωστά κι ας παρασυρθεί κι αποµακρυνθεί από τα χέρια µας ένας µεγάλος αριθµός βλαβερών µικροοργανισµών

Ας θυµίζουµε στα παιδιά µας να πλένουν τακτικά και σωστά τα χέρια τους τρίβοντάς τα. Θέλουµε παιδιά καθαρά και υγιή.

 

Τάνια Καραγιώργη
∆ιευθύνουσα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
ΒιοΚλινική Θεσσαλονίκης

2019-09-25T11:02:02+00:00