fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Τέλος στη φλεβική ανεπάρκεια και στους ενοχλητικούς κιρσούς

Του Κωνσταντίνου Ξηρομερίτη Βιοκλινική Αθηνών

Συγγραφέας : Αθανάσιος Βλάχος Βιοκλινική Αθηνών

Τι εννοούμε με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια; Tι ακριβώς είναι οι κιρσοί; 

Με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε τη μη σωστή σύγκλειση κάποιων από τις βαλβίδες της μεγαλύτερης κυρίως σε μήκος φλέβας του επιπολής φλεβικού δικτύου των ποδιών (μείζων σαφηνής) που ως αποτέλεσμα έχει την παλινδρόμηση του αίματος, συνέπεια της οποίας είναι η δημιουργία κιρσών (παθολογικά διατεταμμένες φλέβες με οφιοειδή συνήθως πορεία).

Επιλογή θεραπευτικής αντιμετώπισης φλεβικής ανεπάρκειας- κιρσών

Χωρίς κάποιου είδους θεραπεία η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων μπορεί να οδηγήσει σε πόνους, αίσθημα τάσης, καύσο, αλλοιώσεις του δέρματος καθώς και επαναλαμβανόμενες θρομβοφλεβίτιδες.

Η σταδιακά αυξανόμενη με την εξέλιξη της πάθησης παλινδρόμηση του αίματος οδηγεί σε μία αύξηση της εσωτερικής φλεβικής πίεσης και σε χρόνια φλεβική συμφόρηση.

Πέρα επομένως από την ύπαρξη κιρσών και πιθανού οιδήματος, ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από πόνους, να παραπονείται για αίσθημα τάσης, κράμπες, παραισθησίες και καύσο, σε προχωρημένα στάδια να φέρει αλλοιώσεις του δέρματος (μελάγχρωση, χρόνια δερματίτιδα, ερυσίπελας, άτονο έλκος).

Η πάθηση αυτή μπορεί να εξαπλωθεί και στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα με συνέπεια μία πιθανή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε πνευμονική εμβολή.

Πέρα από τη συντηρητική θεραπευτική αντιμετώπιση, η συμβατική χειρουργική των κιρσών των κάτω άκρων που, ως τεχνική, μονοπωλούσε για χρόνια την παρεμβατική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, πρόσφατα απειλείται από την επιτυχή εισαγωγή νέων τεχνικών (ενδοαυλική θερμική εξάλειψη-σαφηνεκτομή) που ανήκουν στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών.

Κυρίαρχη θέση στις συγκεκριμένες ενδοαυλικές θερμικές τεχνικές κατέχει το ενδοφλέβιο laser.

Άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του χειρουργού αποτελεί και η σκληροθεραπεία με αφρό. (χημική εξάλειψη).

Η επιλογή του είδους της θεραπείας για την αντιμετώπιση των κιρσών εξαρτάται κάθε φορά από το συγκεκριμένο ασθενή που αντιμετωπίζεται (εξατομίκευση θεραπείας).

Κάθε θεραπεία έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πλειοψηφία των ιατρικών πράξεων.

Ποια η συχνότητα της πάθησης; (επιδημιολογικά στοιχεία)

Υπολογίζεται ότι το 70% των γυναικών και το 45% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ή θα αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων.

Αν υπάρχουν, ποιοι οι προδιαθεσικοί παράγοντες;

H κληρονομικότητα, η ηλικία του ασθενούς, το φύλο, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η μειωμένη δραστηριότητα του ατόμου.

Πως τίθεται η ακριβής διάγνωση της πάθησης;

Mε τη λεπτομερή λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση από ειδικευμένο αγγειοχειρουργό και τη διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων.

Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι θεραπείας/αντιμετώπισης;

Οι στόχοι της οποιασδήποτε θεραπευτικής αντιμετώπισης επιλεγεί πρέπει να είναι οι ακόλουθοι:

1. άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
2. έλεγχος των δυσάρεστων ενοχλημάτων
3. αποφυγή της επιδείνωσης δερματικών τροφικών αλλοιώσεων
4. επούλωση των ελκών αν υφίστανται

Ενδοφλέβιο Laser- Θερμική Ενδοφλεβική Εξάλειψη (Endovenous Laser Treatment- Τhermo ablation)

Γίνεται με τη βοήθεια ειδικού ενδοαυλικού laser (ELVeS Radial, Biolitec) κάτω από ταυτόχρονη υπερηχογραφική καθοδήγηση του καθετήρα που φέρει την οπτική ίνα, χωρίς τομές, με μεγάλη ασφάλεια και εξαιρετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Επιτυγχάνεται κατά αυτόν τον τρόπο η διακοπή της παλινδρόμησης αίματος στη μείζονα ή στην ελάσσονα σαφηνή φλέβα χωρίς αυτή να αφαιρεθεί, με άμεσο όφελος την έλλειψη δερματικών τομών και χειρουργικών επιπλοκών.

Διαδικασία:

  • Χαρτογράφηση της φλέβας και υπερηχογραφική μέτρηση της διαμέτρου της.
  • Τοπική αναισθησία στο σημείο εισόδου και διαδερμική φλεβοκέντηση, προώθηση οδηγού σύρματος και τοποθέτηση θηκαριού.
  • Αφαίρεση οδηγού σύρματος και διαστολέα, προώθηση του καθετήρα Laser δια μέσου του θηκαριού εντός της σαφηνούς φλέβας έως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση.
  • Τοποθέτηση του άκρου του καθετήρα Laser σε απόσταση 1,5-2 cm περιφερικότερα της σαφηνομηριαίας συμβολής για να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ακεραιότητας της κοινής μηριαίας φλέβας από το πρώτο κύμα της ενέργειας του Laser.
  • Εφαρμογή διογκωτικής τοπικής αναισθησίας (tumescence anaesthesia) πέριξ της μείζονος σαφηνούς φλέβας, καθ’ όλο το μήκος της, που δρα προστατευτικά για τους περιφλεβικούς ιστούς και το δέρμα.
  • Ο καθετήρας που φέρει την οπτική ίνα Laser αποσύρεται διοχετεύοντας ενέργεια στο φλεβικό ενδοθήλιο προκαλώντας σύμπτυξη, συρρίκνωση και τελικά πλήρη έμφραξη των τοιχωμάτων της φλέβας, καταστώντας τη αδρανή.
  • Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο υπερηχογραφικός έλεγχος επιβεβαιώνει την αντίδραση και το πλήρες σφράγισμα του αυλού της φλέβας.

Ποια είναι, αν υπάρχουν, τα σημαντικά πλεονεκτήματα του ενδοαυλικού αποκλεισμού με laser;

Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και ήπια μέθη χωρίς τη δημιουργία δερματικών τομών.

Πρόσφατα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μεγάλης Βρεταννίας (NICE) στις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των κιρσών αναφέρει ότι η κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση (σαφηνεκτομή) προσφέρεται μόνο στην περίπτωση που οι νεότερες ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές μέθοδοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται η λήψη παυσίπονου μετεγχειρητικά και ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής το ίδιο απόγευμα.

Ο ενδοαυλικός αποκλεισμός με Laser επομένως προσφέρει εκτός από βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα και μειωμένη ταλαιπωρία των ασθενών.

Εξασφαλίζει επίσης γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, παράμετρος που μειώνει και το πραγματικό κόστος της μεθόδου.

Η συνολική διάρκεια θεραπείας κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε περίπου 45 min. Οι επιμέρους κιρσοειδείς κλάδοι αντιμετωπίζονται ακολούθως με τοπικές κιρσεκτομές.

Η ενδοαυλική χρήση Laser για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανεπαρκούντων επιπολής φλεβικών στελεχών των κάτω άκρων έχει αποδειχθεί μια εύχρηστη, απόλυτα ασφαλής, ταχεία και άκρως αποτελεσματική μέθοδος με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ελάχιστη ταλαιπωρία των ασθενών, εφαρμογή ακόμη και σε εξωτερικούς ασθενείς και εξασφαλίζει γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, παράμετρος που μειώνει το πραγματικό κόστος της μεθόδου.

2018-06-13T16:40:50+00:00