Ο μητρικός θηλασμός βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση, την ανάπτυξη και την υγεία των μωρών, των παιδιών αλλά και των μητέρων, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας το οποίο συμβάλλει ενεργά στην υγεία και ευημερία όλων των κοινωνιών και εθνών, γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι μέλλουσες μητέρες να λαμβάνουν την ενδελεχή ενημέρωση και σωστή υποστήριξη στον θηλασμό εντός και εκτός μαιευτικής κλινικής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό έως και τον 6ο μήνα, επιπλέον συνεχιζόμενο για 2 έτη και όσο ακόμη επιθυμούν μητέρα και μωρό, παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών.
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό:
- Αποτελεί πολύτιμη πηγή θρέψης, ενυδάτωσης και αντισωμάτων, φτιαγμένο από άνθρωπο για άνθρωπο.
- Είναι πάντα αποστειρωμένο και ασφαλές.
- Είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, και πάντοτε στη σωστή θερμοκρασία.
- Δεν απαιτεί προετοιμασία ή εξοπλισμό, δεν έχει κόστος.
- Είναι εύπεπτο.
Οφέλη μητρικού θηλασμού
ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ |
|
|
Διατροφή στον θηλασμό & τη λοχεία
Δεν απαιτείται ειδική διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού, η θηλάζουσα μητέρα μπορεί να τρώει απ’ όλα, κάτι που συμβάλλει στη διεύρυνση των γεύσεων του μωρού μέσω του θηλασμού. Το μητρικό γάλα είναι πάντοτε διαθέσιμο και πλούσιο σε αντισώματα και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για το μωρό, όπως κι αν σιτίζεται η μαμά. Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών θέτει υγιείς διατροφικές βάσεις για τη θηλάζουσα μητέρα αλλά και για όλη την οικογένεια, και βασίζεται στα ακόλουθα σημεία-κλειδιά:
- 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, μία εκ των οποίων μπορεί να είναι 1 ποτήρι (150ml) φρέσκος χυμός δίχως ζάχαρη. Ενθαρρύνεται κυρίως η κατανάλωση φρούτων αυτών καθεαυτών.
- Προϊόντα ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
- Ποικίλες πηγές πρωτεϊνών: Άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αβοκάντο, γαλακτοκομικά, όσπρια, αυγό, ξηροί καρποί και σπόροι, ταχίνι, σόγια. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο. Τα ψάρια και θαλασσινά, η σόγια, τα καρύδια και σπόροι όπως ο λιναρόσπορος περιέχουν πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα.
- Μικρά και τακτικά γεύματα με συνδυασμούς θρεπτικών τροφών, για εύρυθμο μεταβολισμό και καλύτερη επεξεργασία της τροφής από το πεπτικό.
- Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάθε εποχή.
- Σε περίπτωση αλλεργίας ενός εκ των δύο γονέων σε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, ενδέχεται να παρουσιαστεί αλλεργία και στο μωρό, γι’ αυτό προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση των τροφίμων αυτών από την θηλάζουσα.
Πηγές:
- World Breastfeeding Week: https://waba.org.my/wbw/
- World Health Organization – Infant & Young Child Feeding: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding
- Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Βρέφη, Παιδιά & Εφήβους: http://www.diatrofikoiodigoi.gr/files/html/kids/files/assets/basic-html/index.html#1