fbpx
ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ :   ΑΘΗΝΑ  210 6962600, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2310 372600
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ! 14 501

Νέα πρωτοποριακή μέθοδος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας

Του Γεώργιου Σκρέκα Βιοκλινική Αθηνών

Νέα πρωτοποριακή μέθοδος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας  

Η ενισχυμένη πτύχωση του στομάχου (polySlim) και τα πλεονεκτήματά της έναντι άλλων τεχνικών 

Παχυσαρκία είναι η υπερβολική αποταμίευση λίπους που προκαλεί σοβαρές μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον οργανισμό. 

Για πολλά χρόνια η σοβαρότητα αυτής της πάθησης είχε υποτιμηθεί από τον ιατρικό κόσμο. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά μια επίμονη και εξελισσόμενη νόσος που φθείρει τον οργανισμό και στη διαδρομή της παρουσιάζει επιπλοκές όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και νοσήματα του σκελετού και των αρθρώσεων. 

Η καθημερινή εμπειρία μας δείχνει ότι οι σοβαρές μορφές παχυσαρκίας (όταν ο δείκτης μάζας σώματος υπερβαίνει το 35 –ΒΜΙ>35) δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με δίαιτες. Στις περιπτώσεις αυτές, οριστική λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι βαριατρικές επεμβάσεις.  

Η πτύχωση του στομάχου (ή γαστρική πτύχωση) είναι μια νέα και ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη θεραπεία της παχυσαρκίαςΤο σπουδαίο πλεονέκτημά της είναι ότι επιτυγχάνει σημαντικότατη μείωση στη χωρητικότητα του στομάχου χωρίς να απαιτείται αφαίρεση ή εμφύτευση ξένου υλικού στο στομάχιΗ γαστρική πτύχωση καταργεί το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκευτικού χώρου του στομάχου (θόλος), αφήνοντας τη δίοδο των τροφών ανεπηρέαστη. Το γαστρικό τοίχωμα αναδιπλώνεται με ειδικά ράμματα, δίνοντας στο στομάχι μορφή στενού σωλήνα, όπως ακριβώς και στο γαστρικό μανίκι (sleeve) χωρίς όμως γαστρεκτομή.  

Η λαπαροσκοπική ενισχυμένη γαστρική πτύχωση (polyslim) 

Η πιο εξελιγμένη τεχνική της γαστρικής πτύχωσης που εφαρμόζεται στο Κέντρο Βαριατρικής του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ τα τελευταία 5 χρόνια είναι η απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση της ενισχυμένης πολλαπλής θολοπτύχωσης 

Η συγκεκριμένη τεχνική εξέλιξη αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία (polyslim). Η μεγάλη διαφορά από την απλή και τριπλή πτύχωση έγκειται στον τρόπο αναδίπλωσης του στομάχου που γίνεται με πολλαπλές ραφές (πενταπλή πτύχωση) σε δύο αλληλοεπικαλυπτόμενα επίπεδαΣτην τεχνική polyslim χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό απορροφήσιμα ράμματα, πράγμα που εξαλείφει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων λόγω αντίδρασης του οργανισμού στο υλικό των ραμμάτωνΕπιπλέον δεν απομονώνεται κανένα τμήμα στομάχου και η σταθερότητα της συρραφής ενισχύεται.  

 

Με τη συγκεκριμένη τεχνική η πλειονότητα των ασθενών χάνει το 70-80% του παραπανήσιου βάρους μέσα σε 10-12 μήνες.  

Η ενισχυμένη γαστρική πτύχωση γίνεται λαπαροσκοπικά και ρομποτικά σε όλους σχεδόν τους ασθενείς, με μηδενικό δείκτη επιπλοκών. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 40 λεπτά και η παραμονή στην κλινική 1-2 ημέρες. 

Η έλλειψη επιπλοκών, η άμεση ανάρρωση και η εξαιρετική προοπτική απώλειας βάρους καθιστούν την ενισχυμένη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση μια αξιόλογη εναλλακτική βαριατρική επέμβαση 

Η μέθοδος προσφέρεται για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου (γαστρεκτομή sleeve).  

Πλεονεκτήματα της ενισχυμένης γαστρικής πτύχωσης 

  1. Δεν υπάρχουν σηπτικές ή σοβαρές επιπλοκές
  2. Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά στον οργανισμό  
  3. Η επέμβαση είναι πλήρως αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμμάτων ο στόμαχος ανακτά την αρχική του μορφή 
  4. Ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες) και άμεση ανάρρωση 
  5. Έχει το χαμηλότερο κόστος από όλες τις επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας

Σκρέκας Γεώργιος, Xειρουργός EAES, IFSO B/S of Excellence, Κέντρο Βαριατρικής, ΒιοΚλινική Αθηνών

2021-01-14T13:14:34+00:00